Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki marynowane na zimno - bez pasteryzacji

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
woda 1 litr
cukier 1 szkl.
czosnek 1 główka
koper duży pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt.
ziele angielskie 10 szt.
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
nasiona kopru 2 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
kminek 1 łyżeczka
papryka czerwona mała
cebula duża
peperoncino suszone do smaku
ocet 3,5 6%
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2,5 (gruboziarnista)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki marynowane na zimno - bez pasteryzacji

Zagotować składniki marynaty wraz z przyprawami oraz pokrojoną cebulą i papryką - nakryć i pozostawić do ostygnięcia.
Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki - zalać chłodną marynatą.
Dołożyć gałązki kopru.
Pozostawić na całą noc w temperaturze pokojowej - następnie ułożyć w słoikach, przekładając koprem, dopełnić zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień.
Po tym czasie są gotowe do spożycia.
Można je przechować w lodówce przez 3-4 tygodnie w nieotwieranym słoiku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.02.2017 12:04
Polecam wypróbować ten przepis nawet poza sezonem z użyciem sałatkowych ogórków szklarniowych tzw. węży. Metoda łatwa, dość szybka w przygotowaniu i niezawodna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak