Ogórki małosolne z liśćmi czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zalewa

  • woda gorąca

    1 litr
  • sól

    2 łyżki

Ogórki

  • ogórki świeże

    2 kg
  • koper świeży

    1 pęczek
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • czarna porzeczka

    4 liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie myjemy. Na dnie glinianego naczynia lub słoja układamy pęczek koperku.

Układamy ogórki. Ząbki czosnku obieramy i wrzucamy do słoja.

Liście myjemy i wkładamy do ogórków. Zagotowujemy wodę i wsypujemy sól. Mieszamy aż sól się rozpuści i zalewamy od razu ogórki.

Zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 03.07.2017 22:05
dziękuję :)
Jolanta40 03.07.2017 22:04
z winogronami nigdy nie robiłam, muszę raz przygotować na próbę
Janina 28.06.2017 16:34
Pyszności;)
anka1988 28.06.2017 15:57
uwielbiam, u nas daje się liście z winogron, ale z liśćmi z porzeczki tez słyszałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat