Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne po rosyjsku [соленые огурцы] - bez wody

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg drobne
koper kilka łodyg
czosnek 5 ząbków
sól 1 łyżka
woreczek strunowy gruby

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne po rosyjsku [соленые огурцы] - bez wody

Kroki postępowania

1
Na dno woreczka strunowego włożyć większość pokrojonych łodyg kopru oraz pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku.
Krok 1 - Ogórki małosolne po rosyjsku [соленые огурцы] - bez wody foto
2
Zasypać łyżką soli.
Krok 2 - Ogórki małosolne po rosyjsku [соленые огурцы] - bez wody foto
3
Ogórki umyć dokładnie w zimnej wodzie i obciąć cienko końcówki z obu stron, aby sól szybciej wnikała.
Krok 3 - Ogórki małosolne po rosyjsku [соленые огурцы] - bez wody foto
4
Ogórkami wypełnić woreczek, na wierzch włożyć resztę kopru z baladachami.
Krok 4 - Ogórki małosolne po rosyjsku [соленые огурцы] - bez wody foto
5
Woreczek szczelnie zasunąć, usuwając część powietrza, aby nie był nadmuchany.
Krok 5 - Ogórki małosolne po rosyjsku [соленые огурцы] - bez wody foto
6
Przez kilka chwil wstrząsać i obracać woreczek we wszystkich kierunkach, aby sól i przyprawy rozeszły się między ogórkami.
Włożyć na dobę do lodówki - w międzyczasie kilka razy (co kilka godzin) odwracać.

Ogórki w połączeniu z solą puszczą trochę soku, dlatego woreczek powinien być grubszy i szczelny.
Krok 6 - Ogórki małosolne po rosyjsku [соленые огурцы] - bez wody foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.06.2016 08:32
Polecam, chociażby do jednorazowego wypróbowania! Ja ostatnimi laty kroję wzdłuż na połówki lub ćwiartki, bo szybciej są dobre do jedzenia ;) Robię też z ziołami i przyprawami.
Ifa 05.06.2016 18:50
Warto spróbować :-))
Anna169Hosz 25.07.2013 15:31
Już mnie korci, żeby sobie zrobić takie ogórki:)
Habibi 24.07.2013 07:54
UWAGA!!! Nie mogę już edytować przepisu, ale dopiero zauważyłam, że nie dopisałam najważniejszej czynności... Ogórki wyjąć z lodówki, kiedy puszczą sok i pozostawić przez dobę w ciepłym miejscu, aby rozpocząć proces fermentacji, inaczej pozostaną tylko słone ;) Można w ciepły dzień wcale nie wkładać do lodówki, póki nie zmienią koloru i nie zaczną się kisić - u mnie trwa to przeważnie dobę, kiedy są upały. Wczoraj np. położyłam je na 2 godz. na nasłoneczniony zewnętrzny parapet. Kiedy już zaczną się kisić, można włożyć już do lodówki.
Ewa104 23.07.2013 15:59
Ciekawa metoda.
wyattearp 23.07.2013 10:59
takiej metody jeszcze nie widziałam ,trzeba spróbować :)
Habibi 23.07.2013 08:33
Jak zjemy te, które nastawiłam wczoraj wieczorem, dodam jeszcze jeden przepis (kolejny zdobyczny) na podobne, ale z ziołami i przyprawami :)
Habibi 23.07.2013 08:26
Moja Mama przywiozła ten sposób w latach 80tych z wycieczki po Rosji (czasy wyjazdów handlowych), a dostała go od znajomej Ukrainki chyba - zmian jest kilka 1/ w ilości soli, bo łyżka z przepisu oryginalnego, to jak niemal dwie moje ;) taka prawdziwa stara łyżka - zresztą tę łyżkę też Mama przywiozła ... haha ;) ale dla nas bylo zbyt słono, jak na "małosolne", dlatego już nie przesadzam z ilością :) 2/ czosnku daję powiedzmy połowę główki, a tam była cała i to duża! lubimy czosnek, ale małosolne wolimy delikatniejsze... 3/ nie dodaję również chrzanu do nich - tylko do kiszonych :)
kasienka23 23.07.2013 07:59
ciekawy pomysł, nie spodziewałam się, że można je zrobić bez wody
pycia9 23.07.2013 07:57
fajny przepis
Habibi 23.07.2013 07:34
powiem Wam, że to bardzo wygodna metoda, bo można je zabrać np. na wczasy i nie mrtwić się po drodze, że coś się wyleje ze słoika, jak przy tradycyjnych :) ja takie robię mężowi na drogę do pracy, kiedy wyjeżdza w trasę :) a i do lodówki w samochodzie łatwiej Mu jest je upchnąć, niż typowy słoik :)
Kulinarna Ja 23.07.2013 07:20
haha to co tygryski lubią najbardziej :)
adelajda 23.07.2013 07:18
Uwielbiam małosolne ogórki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak