Ogórki małosolne Babcigramolki :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • :2 kg ogórków gruntowych,2 litry wrzącej wody,2 łyżki grubo mielonej soli ,2 łyżki ziaren gorczycy

  • 10 ząbków czosnku,4 baldachy suchego kopru,3 liście chrzanu, 5 cm korzenia chrzanu

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt.
  • ziele angielskie

    3 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyszła pora na ogórki małosolne. Pewnie wszyscy je lubią i w wielu domach się je robi. W zasadzie przepis jest chyba ten sam , mogą się lekko zmieniać proporcje w zależności od upodobań . Ja robię ogórki małosolne tak :
Ogórki umyć , obciąć oba końce. Liście wiśni i chrzanu umyć . Korzeń chrzanu obrać i przekroić na kilka kawałków. Czosnek obrać z osłonek. Na dno kamionki włożyć baldachy kopru, liście wiśni i chrzanu, liść laurowy , ziele angielskie , kilka kawałków korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Na to ułożyć ogórki. Wsypać gorczycę . Położyć na wierzchu pozostały czosnek i kawałki chrzanu. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i gorącą zalewą zalać ogórki. Na wierzchu kamionki położyć odwrócony dnem do góry talerz śniadaniowy i obciążyć go ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ). Zostawić na kilka dni. Po 4 dniach nadają się już do jedzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat