Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2 kg
  • woda

    2,5 l
  • sól

    2-3 łyżki
  • koper

    8 sztuk
  • czosnek

    12 ząbków
  • korzeń chrzanu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć, oczyścić w zimnej wodzie. Wodę zagotować z dodatkiem soli a następnie odstawić do wystudzenia. Ogórki poukładać w dużych słoikach, dodać ząbki czosnku, koper, chrzan. Następnie zalać je wodą z solą tak aby wszystkie ogórki były zanurzone w zalewie. Przykryć talerzykiem a po 3-4 dniach będą gotowe do spożycia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 17.07.2014 15:11
moje ulubione ogórki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat