Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 3 kg
sól 3-4 łyżki
koper 3 gałązki duże
czosnek 8-10 ząbków
woda 2-3 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do wyparzonego słoja. Ja układam na przemian, raz koper raz warstwę ogórków, czosnek. Całość zalewam wodą wymieszaną z solą(wodę próbuję czy jest odpowiednio słona, jeśli uważam, że jest za mało dosalam ją). Dokładnie je dociskam aby "ciasno" sobie leżały w słoju.Zakrywam pokrywką od słoja, jeśli nie mamy pokrywki odpowiedniej do słoja, można przykryć talerzykiem dociskając ogórki. Po kilku dniach są już gotowe.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 13.01.2014 16:15
Bardzo lubię takie ogóreczki:)
Róża1 05.10.2013 21:58
pyszne ogóreczki-)
Bernadeta1 26.09.2013 00:11
uwielbiam takie ogóreczki
margaret 25.09.2013 23:12
mniam ogóreczki:)
Łukasz15 25.09.2013 11:24
Uwielbiam małosolne
aisza1 25.09.2013 09:18
lubię to :)
dodi 25.09.2013 09:14
pyszne ogóreczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak