OGÓRKI MAŁOSOLNE

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    wg uznania
  • sól

    kilka łyżek
  • koper świeży

    1 pęczek
  • chrzan świeży

    5 cm
  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka
  • czosnek

    3 ząbki
  • liść czereśni

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zasada z ogórkami jest taka, że na każdy litr wody dajemy 1,5 łyżki soli. Dlatego zależy w jakim garnku , słoju będzie robiona kiszonka i ile wywaru wejdzie, wtedy odpowiednio mieszamy proporcje. Im więcej czosnku tym będą bardziej pikantne.

u mnie na mały słoik:
8 większych ogórków gruntowych
2 ząbki czosnku
1 litr wody+ 1,5 łyżki soli
koperek pół pęczka
liść laurowy 2 sztuki
liść czereśni (ewentualnie)

Wodę gotuję z solą. W słoiku układam umyte ogórki, dodaję przyprawy i zalewam wrzątkiem z solą , po 2-3 dniach ogórki są gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Michaś 26.06.2012 17:06
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat