Ogórki kwaszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    1 kg
  • liście wiśni

    2 sztuki
  • liście czarnej porzeczki

    2 sztuki
  • czosnek

    5 ząbków
  • korzeń chrzanu

    1 sztuka
  • podsuszony koper z nasionami

    2 gałazki
  • Zalewa:

  • woda

    1 litr
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słojów układamy po 1 liściu porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej gałązce kopru. W słoikach dość ciasno upychamy ogórki, najlepiej jeden obok drugiego. Wkładamy cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz ząbki czosnku (po 2-3 sztuki). Składniki na zalewę zagotowujemy. Zalewamy ogórki lekko przestudzoną zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 11.01.2014 20:49
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat