Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki korniszone
Zagotować wodę wraz cukrem, solą, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 połamanych liści laurowych. Po zagotowaniu wyłączyć, wlać ocet i wymieszać.
Ogórki umyć.
Do słoików najpierw wkładamy kilka łodyg kopra, 3 ziarenka pieprzu, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, 2 połamane liście laurowe, chrzan pocięty w paski - 2 na samo dno a potem z 3 pomiędzy ogórki. (im więcej chrzanu tym ogórki będą chrupciejsze).
Ogórki wkładamy pionowo do słoika - jasny kolor ogórka musi być na dnie słoika, ogórki nie będą wtedy gorzkie. Potem dopełniamy słoik mniejszymi ogórkami.
Zalać zalewą i gotować ok. 10 min, gdy ogórki na dnie słoika zaczną się robić jasne wyjąć z wody i odstawić stawiając słoik do góry nogami, przykryć ręcznikiem.
Smacznego.