Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe z pomidorami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ogórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego połączenia, koniecznie nadróbcie zaległości!

Składniki:

ogórki 2,5 kg
cebula 1/2 kg
koncentrat pomidorowy 200 g
cukier 1/2 szklanki
ocet 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
sól 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe z pomidorami

1.
Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w słupki, dodać pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą i całość wymieszać. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać sok a ogórki powkładać ciasno do słoików.
2.
Olej zagotować z cukrem i octem, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak