Ogórki konserwowe (korniszony)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2 kg
  • woda

    5 szkl.
  • ocet

    1 szkl.
  • cukier

    9 łyż.
  • sól

    1 łyż.
  • ziele angielskie

    1 łyżecz.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 szt.
  • Gorczyca biała cała Prymat

    6 łyżecz.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 łyżecz.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórki konserwowe (korniszony) foto
Na początku ogórki gruntowe dokładnie myję. Do słoików układam ściśle umyte ogórki.
Krok 2 - Ogórki konserwowe (korniszony) foto
Na wierzch każdego słoika z ogórkami wkładam kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy. Zalewam ogórki gorącą zalewą i dokładnie zamykam słoiki zakrętkami.
Krok 3 - Ogórki konserwowe (korniszony) foto
Pasteryzuję słoiki ok. 5 minut od zagotowania. Po tym czasie wyjmuję gorące słoiki i ustawiam je do góry dnem, przykrywam ręcznikiem, odstawiam do całkowitego ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat