Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
korona kopru
czosnek 4 ząbki
Gorczyca biała cała Prymat
korzeń chrzanu
LIŚĆ LUROWY
ocet 10 % 1 szklanka
woda 5 szklanek
sól 1 łyżka
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Na dno wyparzonych słoików włożyć koper, 2 łyżeczki gorczycy, kawałek korzenia chrzanu, liść laurowy i po 2 ząbki czosnku. Następnie wkładamy wcześniej umyte ogórki i na wierzchu wkładamy koper i zalewamy zalewą. Zalewa: Gotujemy wodę z octem i rozpuszczamy w niej sól i cukier. Zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy około 4 min od zagotowania. Wyciągamy ustawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 02.12.2013 15:59
super , pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak