Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
koper
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Gorczyca biała cała Prymat
marchew
cebula
Zalewa:
woda 2 litry
ocet 10 % 1 szkl
cukier 1 szkl
sól 2 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Kroki postępowania

1
Ogórki dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Następnie osuszamy. Koper, liście i marchew również dokładnie płuczemy.
Krok 1 - Ogórki konserwowe foto
2
Do słoików wkładamy koper, kilka ziarenek ziela angielskiego, gorczycy. Około 2 listki laurowe, krążek cebuli, liść porzeczki i kawałek startej na tarce marchewki.
Krok 2 - Ogórki konserwowe foto
3
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i zagotowujemy.
Krok 3 - Ogórki konserwowe foto
4
Ogórki ciasno układamy w słoiku. Wlewamy zalewę. Słoiki pasteryzujemy ok 5 do 7 minut.
Smacznego!
Krok 4 - Ogórki konserwowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 22.09.2013 19:21
bardzo lubię takie ogóreczki
pajbek 25.08.2013 14:59
Ogóreczki, super sprawa na zimowe przekąski :-)
Adam/ZUB3R 21.07.2013 21:37
lubię konserwowe ogórki
w mojej kuchni 21.07.2013 16:36
i w zimie są najlepsze do kanapek
gosia56 21.07.2013 14:01
uwielbiam jeść takie ogórki ale najpierw trzeba ze zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak