Ogórki kiszone z liściem dębu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

  • czosnek

  • chrzan korzeń

  • liście dębu

  • Gorczyca biała cała Prymat

  • koper świeży

  • woda

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki oczyszczamy. Napełniamy nimi słoiki (litrowe lub większe).
Do każdego słoika dajemy po kawałku korzenia chrzany, kilka ziaren gorczycy, po 2 ząbku czosnku, koper, 2 liście dębu.
Przygotowujemy solankę. Przegotowany litr wody mieszamy z 1 płaską łyżką soli. Mieszamy by sól się całkowicie rozpuściła i zalewamy nią ogórki (nie do pełna, gdyż ogórki zwiększą swą objętość podczas procesu kiszenia). Słoiki zakręcamy i odstawiamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 01.10.2013 13:56
bardzo ciekawy dodatek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat