Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone z liściem dębu
Zanim skompletujesz listę potrzebnych składników do przygotowania ogórków kiszonych przeczytaj cały opis. W zależności od tego ile masz ogórków i jak dużo słoików chcesz przygotować dostosuj potrzebne ilości składników, wymienionych w liście.
Jeśli nigdy nie dodawaliście liści dębu do ogórków kiszonych i zastanawiacie się po co je dodać to powiem Wam jedno. Z ich dodatkiem ogórki zawsze wychodzą jędrne i chrupiące. A przecież zo taki efekt chodzi, prawda?
Ogórki oczyszczamy. Napełniamy nimi słoiki (litrowe lub większe).
Do każdego słoika dajemy po kawałku korzenia chrzany, kilka ziaren gorczycy, po 2 ząbku czosnku, koper, 2 liście dębu.
Przygotowujemy solankę:
Przegotowany litr wody mieszamy z 1 płaską łyżką soli. Mieszamy by sól się całkowicie rozpuściła i zalewamy nią ogórki (nie do pełna, gdyż ogórki zwiększą swą objętość podczas procesu kiszenia). Słoiki zakręcamy i odstawiamy.