Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone z liściem dębu

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na staropolskie kiszone ogórki z dodatkiem liścia dębu, to obowiązkowa pozycja w domowej spiżarce! Przygotujcie ich więcej, bo znikają w szalonym tempie! 

Składniki:

ogórki gruntowe
czosnek
chrzan korzeń
liście dębu
Gorczyca biała cała Prymat
koper świeży
woda
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone z liściem dębu

Ogórki oczyszczamy. Napełniamy nimi słoiki (litrowe lub większe).
Do każdego słoika dajemy po kawałku korzenia chrzany, kilka ziaren gorczycy, po 2 ząbku czosnku, koper, 2 liście dębu.
Przygotowujemy solankę. Przegotowany litr wody mieszamy z 1 płaską łyżką soli. Mieszamy by sól się całkowicie rozpuściła i zalewamy nią ogórki (nie do pełna, gdyż ogórki zwiększą swą objętość podczas procesu kiszenia). Słoiki zakręcamy i odstawiamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hmmm 30.07.2022 20:36
Moja prababcia z Litwy tak Robiła. Woda musiałabyc ze studni 3 dni odstana. Liście dębu koniecznie bi zamiast dębowej beczki
Doradca Smaku 03.08.2022 09:30
Super! Dziękujemy za podzielenie się tą historią :)
Adamorek 01.10.2013 13:56
bardzo ciekawy dodatek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak