Ogórki kiszone wg mojej babci

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

  • sól

    4 dag
  • cukier

    2 dag
  • koper

    0,5 łodyga
  • czosnek

    1 ząbek
  • liść wiśni

    2 liść
  • chrzan świeży

  • woda

    1 (źródlana)
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liść
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 ziarno
  • Ziele angielskie całe Prymat

    1 ziarno
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalewa:
mieszamy wodę z solą i cukrem. Ważne żeby sól była nie jodowana.

Podane ilości dotyczą jednego słoika o pojemności ok. 1 litra.
Wszystkie przyprawy układamy na dnie wyparzonych słoików.
Chrzan powinien mieć wielkość ok. 1/3 palca.

Ogórki układać ciasno. Zalać zalewą, tak aby przykrywała ogórki, ale zostawiając miejsce ok2 cm pod nakrętką.

Zakręcić mocno i czekać ok 2 tyg na ogórki małosolne :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 23.01.2013 23:39
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat