Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ogórek
-
sól
4 dag -
cukier
2 dag -
koper
0,5 łodyga -
czosnek
1 ząbek -
liść wiśni
2 liść -
chrzan świeży
-
woda
1 (źródlana) -
Liść laurowy suszony Prymat
1 liść -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
2 ziarno -
Ziele angielskie całe Prymat
1 ziarno
Sposób przygotowania
mieszamy wodę z solą i cukrem. Ważne żeby sól była nie jodowana.
Podane ilości dotyczą jednego słoika o pojemności ok. 1 litra.
Wszystkie przyprawy układamy na dnie wyparzonych słoików.
Chrzan powinien mieć wielkość ok. 1/3 palca.
Ogórki układać ciasno. Zalać zalewą, tak aby przykrywała ogórki, ale zostawiając miejsce ok2 cm pod nakrętką.
Zakręcić mocno i czekać ok 2 tyg na ogórki małosolne :)
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się