Ogórki kiszone na zupę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 5kg ogórków (mogą być większe)

  • 5 litrów wody

  • 5 łyżek soli

  • koper - baldachy - dużo

  • czosnek - dużo

  • Gorczyca biała cała Prymat

  • korzeń chrzanu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć, włożyć do dużej kamionki, Dodać przyprawy. Zalać zimną przegotowaną wodą z solą i odstawić na 7-8 dni. Po tym czasie ogórki starkować na jarzynowej tarce. Wkładać do słoiczków 0,33l, zalać wodą z kiszenia, zakręcić dokładnie i pasteryzować ok. 15-20 min. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.07.2015 15:57
Robię też tak na zimę.
Joanna108 17.11.2010 14:10
Robię podobnie. Taki przecier smakuje jak ze świeżo ukiszone ogóreczki.
Babciagramolka 07.10.2010 14:26
Poproszę zupkę z takich ogóreczków na wynos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat