Kotlety drobiowe z udka kurczaka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

W zasadzie dziwimy się dlaczego wiele osób mówi, że kotlety z piersi kurczaka wychodzą suche… nie wiemy, co robimy „nie tak” ale zawsze wychodzą nam soczyste. Pyszną alternatywą są trybowane udka kurczaka. Zapewniamy! Zawsze wyjdą soczyste! Tym razem marynowaliśmy je 12 godzin.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udka kurczaka

    4 sztuki
  • jogurt naturalny

    250 mililitrów
  • Bazylia suszona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Oregano suszone Prymat

    0.25 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    0.25 łyżeczki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    0.25 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    0.25 łyżeczki
  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • Panierka:

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyszczamy.
Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce na 12 h. Co jakiś czas mieszamy.

Udka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i panierce.

Smażymy na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku.
Przez kilka minut po usmażeniu przykrywamy, wtedy będą bardziej soczyste, a mięso „dojdzie” w punkt.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy udek trybowanych. Panierki z chleba razowego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat