Kotlety drobiowe z udka kurczaka

Kotlety drobiowe z udka kurczaka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

W zasadzie dziwimy się dlaczego wiele osób mówi, że kotlety z piersi kurczaka wychodzą suche… nie wiemy, co robimy „nie tak” ale zawsze wychodzą nam soczyste. Pyszną alternatywą są trybowane udka kurczaka. Zapewniamy! Zawsze wyjdą soczyste! Tym razem marynowaliśmy je 12 godzin.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udka kurczaka

    4 sztuki
  • jogurt naturalny

    250 mililitrów
  • bazylia otarta Prymat

    0.5 łyżeczki
  • oregano suszone Prymat

    0.25 łyżeczki
  • czosneku granulowany Prymat

    0.25 łyżeczki
  • gorczyca

    0.25 łyżeczki
  • imbir mielony

    0.25 łyżeczki
  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • Panierka:

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso oczyszczamy.
Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce na 12 h. Co jakiś czas mieszamy.

Udka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i panierce.

Smażymy na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku.
Przez kilka minut po usmażeniu przykrywamy, wtedy będą bardziej soczyste, a mięso „dojdzie” w punkt.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy udek trybowanych. Panierki z chleba razowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat