Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety drobiowe z udka kurczaka

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

W zasadzie dziwimy się dlaczego wiele osób mówi, że kotlety z piersi kurczaka wychodzą suche… nie wiemy, co robimy „nie tak” ale zawsze wychodzą nam soczyste. Pyszną alternatywą są trybowane udka kurczaka. Zapewniamy! Zawsze wyjdą soczyste! Tym razem marynowaliśmy je 12 godzin.

Składniki:

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
jogurt naturalny 250 mililitrów
Bazylia suszona Prymat 0.5 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 0.25 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.25 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 0.25 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 0.25 łyżeczki
mąka kukurydziana 1 szklanka
jajko 2 sztuki
Panierka: 1 szklanka

Porada

W przepisie użyliśmy udek trybowanych. Panierki z chleba razowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety drobiowe z udka kurczaka

Mięso oczyszczamy.
Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce na 12 h. Co jakiś czas mieszamy.

Udka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i panierce.

Smażymy na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku.
Przez kilka minut po usmażeniu przykrywamy, wtedy będą bardziej soczyste, a mięso „dojdzie” w punkt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak