Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wegetariańskie z kaszy gryczanej, kurek i jajka
Gołąbki wegetariańskie to super pomysł na bezmięsny obiad. Mogą mieć różne farsze - z kaszy, grzybów czy warzyw. Jeśli nie masz kurek, użyj pieczarek.
Przygotowanie kapusty: Liście kapusty umyć, włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Blanszować 3-4 minuty, wyłowić z garnka i ostudzić. Liście posolić.
Przygotowanie kaszy: Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie farszu: Kurki oczyścić, wypłukać. Cebulę rozdrobnić, usmażyć na złoty kolor dodać grzyby. Gdy woda z grzybów odparuje zdjąć z gazu. Dodać drobno pokrojone jajo ugotowane na twardo. W misce wymieszać kaszę gryczaną z jajem surowym, kurkami z cebulą, natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Składanie gołąbków: Farsz układać na liściach z kapusty, ciasno zwinąć formując gołąbki. Do szerokiego rondla wlać olej, dno wyłożyć liśćmi kapusty a na nich ułożyć gołąbki. Zalać wywarem z warzyw, dodać pokrojoną cebulę, przykryć resztą liści kapusty i dusić na małym ogniu około 30 minut.
Przygotowanie kurek do podania: Pozostałe kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, rozdrobnić. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, najlepiej klarowanego, wrzucić cebulę i białą gorczycę, dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wrzucić kurki, na mocnym ogniu smażyć aż woda którą puściły wyparuje. Wtedy doprawić solą, pieprzem natką kolendry, lub innymi dowolnymi ziołami.
Gołąbki serwować na ciepło z kurkami i pomidorkami. Można polać masełkiem.
Przepis zainspirowany Gołąbkami po Lwowsku z książki kucharskiej „Kuchnia postna przepisy dawne i nowe” Hanny Szymanderskiej.