Marynowane brokuły

Marynowane brokuły

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Przygotowywanie przetworów weszło nam w nawyk i każdego roku poszukujemy nieznanych i ciekawych przepisów. Koniecznie wypróbujcie przepis na marynowane brokuły, bo ich smak z pewnością Was zaskoczy!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • brokuły

    1 kg
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    3 łyżeczki
  • ocet winny

    1 szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    kilka ziaren
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marynowane brokuły

Kiedy warto sięgnąć po przepis na marynowane brokuły:

- gdy zbliża się sezon na przygotowywanie przetworów
- gdy chcecie przygotować przetwory inne niż zazwyczaj
- jeśli kupiliście w sklepie zbyt dużą liczbę brokułów i nie wiecie, co z nich przygotować

1. Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 3 min w osolonym wrzątku. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i przelewamy zimną wodą.

2. Do wody po gotujących się brokułach dodajemy plasterki marchwi i gotujemy ok 4-6 minut.

3. Wyjmujemy łyżką cedzakową odsączamy.

4. Do wywaru po brokułach dodajemy cukier szklankę octu winnego i listki laurowe i gorącą zalewą zalewamy ułożone na przemian w słoikach: talarki cebuli, brokuły, marchewkę, brokuły, marchewkę. 

5. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min. W ten sam sposób można przygotować marynowaną brukselkę.

Marynowane brokuły można przygotować na wiele sposobów. W niniejszym przepisie, brokuły zostały wzbogacone o dodatek marchewki, bez której z powodzeniem przygotujecie przetwory. Marchew nada całości słodyczy, za którą nie każdy przepada. Po więcej przepisów na przetwory zapraszamy do zakładki >> PRZETWORY <<

Magdalena1110
Marchew po wyciągnięciu z gotującej się wody powinna być chrupiąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

ana87 08.11.2012 20:28
Przymierzam się do gotowania. Zastanawiam się jakie znaczenie ma ilość wywaru po gotowaniu w stosunku do pozostałych składników - nieprecyzyjna receptura. Na oko tylko chłop w szpitalu umarł.. ;) W przypadku zwykłego 10% octu podobno powinno zachować się proporcje z wodą 1:4. Nie wiem, czy w przypadku octu winnego mam się do tego odnieść, zakładając jego 6%-ową moc? Z góry dziękuję za cenną radę. Pewnie zanim otrzymam odp, zdąrzę wypróbować inny przepis, ale brokułów na bazarze w bród;) Czekam zatemz niecierpliwością. Pozdrawiam
Stenka 30.08.2012 08:27
dobre
LuKaSz4761 05.04.2012 07:23
super
LuKaSz4761 05.04.2012 07:23
super
Wafelek2601 26.03.2012 22:28
ciekawe
Krystyna32 25.11.2011 01:18
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat