Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa rozpływająca się w ustach

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ten przepis na łopatkę wieprzową można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu. Drugi sposób, to najlepiej wszystkie przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza.

Składniki:

Składniki:

łopatka wieprzowa 1.2 kilograma

Marynata:

Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe XXL 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
liście limonki kaffir 1 sztuka

Pozostałe składniki do duszenia mięsa:

cukier palmowy 2 łyżki
bulion wołowy 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 2 sztuki
mąka 1 łyżka
woda zimna 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa rozpływająca się w ustach

Przygotowujemy marynatę.
Wszystkie składniki zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy.

Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie.
Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.

Studzimy. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Skrawki zostawiamy, jeszcze nam przydadzą się. Ważne żeby były 4 plastry.

W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, kładziemy plastry, smażymy chwilę na jednej, jak i na drugiej stronie. Następnie zalewamy gorącym bulionem wołowym. Dodajemy liście i ziele, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około 3 godzin.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, delikatnie mieszamy i dusimy około 20 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2019 08:58
Brzmi pysznie :)
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:10
Fajny i ciekawy przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak