Łopatka wieprzowa rozpływająca się w ustach

Łopatka wieprzowa rozpływająca się w ustach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ten przepis na łopatkę wieprzową można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu. Drugi sposób, to najlepiej wszystkie przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • łopatka wieprzowa

    1.2 kilograma

Marynata:

  • gorczyca

    1 łyżeczka
  • pieprz biały Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe XXL

    3 sztuki
  • listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • mielona gałka muszkatołowa Prymat

    1 łyżeczka
  • liście limonki kaffir

    1 sztuka

Pozostałe składniki do duszenia mięsa:

  • cukier palmowy

    2 łyżki
  • bulion wołowy

    1 litr
  • listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    2 sztuki
  • mąka

    1 łyżka
  • woda zimna

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy marynatę.
Wszystkie składniki zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy.

Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie.
Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.

Studzimy. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Skrawki zostawiamy, jeszcze nam przydadzą się. Ważne żeby były 4 plastry.

W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, kładziemy plastry, smażymy chwilę na jednej, jak i na drugiej stronie. Następnie zalewamy gorącym bulionem wołowym. Dodajemy liście i ziele, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około 3 godzin.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, delikatnie mieszamy i dusimy około 20 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

08.01.2019 08:58
Brzmi pysznie :)

Bożena Matuszczyk

07.01.2019 11:10
Fajny i ciekawy przepis;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat