Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
łopatka wieprzowa
1.2 kilograma
Marynata:
-
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz biały mielony Prymat
1 łyżeczka -
cynamon Prymat
1 łyżeczka -
Ziele angielskie całe XXL
3 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka -
liście limonki kaffir
1 sztuka
Pozostałe składniki do duszenia mięsa:
-
cukier palmowy
2 łyżki -
bulion wołowy
1 litr -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
Ziele angielskie całe XXL
2 sztuki -
mąka
1 łyżka -
woda zimna
100 mililitrów
Sposób przygotowania
Przygotowujemy marynatę.
Wszystkie składniki zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy.
Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie.
Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.
Studzimy. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Skrawki zostawiamy, jeszcze nam przydadzą się. Ważne żeby były 4 plastry.
W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, kładziemy plastry, smażymy chwilę na jednej, jak i na drugiej stronie. Następnie zalewamy gorącym bulionem wołowym. Dodajemy liście i ziele, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około 3 godzin.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, delikatnie mieszamy i dusimy około 20 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się