ogórki kiszone

ogórki kiszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    2 kg
  • koper

  • czosnek

  • chrzan

  • woda gorąca

    1 l
  • sól

    łyżka
  • nasiona gorczycy Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć. Słoiki i zakrętki wyparzyć.
Do każdego słoika na dno włożyć część baldachimu kopru, dodać 2-3 ząbki czosnku. Ogórki układać ciasno, na stojąco, ogonkiem do góry. Po bokach upychać mniejsze.
Chrzan obrać i pokroić w drobne słupki. Do każdego słoika włożyć parę kawałków. Na wierzch dodać jeszcze koper. Łodygi kopru pociąć na drobne kawałki i również poupychać do słoików. Wsypać odrobinę gorczycy.
We wrzącej wodzie rozpuścić sól, zalewać ogórki w słoikach prawie do pełna. Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kd045

27.10.2016 13:30
super do zupy ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat