Krokodylki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

    3 kg
  • sól

    4 łyżka
  • olej

    8 łyżka
  • chili Prymat

    3 łyżeczka
  • czosnek

    1 główka
  • cukier

    1 kg
  • ocet

    1,5 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokodylki foto
Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na połówki i przesypać solą. Odstawić na nim. 3 godziny. Następnie odsączyć.
Krok 2 - Krokodylki foto
Zagotować ocet z cukrem, pokrojonym czosnkiem i olejem.
Krok 3 - Krokodylki foto
Dodać chili wymieszać.
Krok 4 - Krokodylki foto
Zalać ogórki i pozostawić na ok. 12 godzin ( min. 6), aż ogórki zaczną się zwijać. Umieścić ogórki w słoikach razem z zalewą i czosnkiem. Mocno zakręcić. Nie pasteryzować.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 25.08.2014 17:29
lubię takie ogóreczki
ice cubes 25.08.2014 13:39
dobra zaprawa
mirosława4 25.08.2014 11:31
ciekawa nazwa
berys18 25.08.2014 10:32
świetne ogóreczki
pestka 25.08.2014 10:07
bardzo ciekawa propozycja , łącznie z nazwą
Dorian 25.08.2014 08:11
super nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat