Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Korniszony

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sezon w pełni. Łapcie ogórki i przepis. Zimową porą jak znalazł.

Składniki:

Składniki:

ogórki gruntowe
5 kilogramów

Zalewa:

ocet 10 %
500 mililitrów
woda
2.5 litra
sól
3 łyżki
Sklep Prymat
cukier
10 łyżek

Dodatkowo:

Ziele angielskie całe Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
czosnek
2 główki
Gorczyca biała cała Prymat
1 opakowanie
marchew młoda
1 pęczek
seler młody
2 sztuki
koper
1 pęczek
chrzan świeży
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Korniszony

Wodę i ocet wlałem do garnka. Dodałem cukier i sól. Całość zagotowałem. Ogórki umyłem i osuszyłem, a następnie ułożyłem pionowo w słoikach. Marchewkę obrałem, umyłem i pokroiłem w plasterki.

Do każdego słoika wrzuciłem kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, liście selera, plasterki cebulki. Ogórki zalałem ciepłą zalewą. Szczelnie zakręciłem i pasteryzowałem w kąpieli wodnej przez około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak