Korniszony

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sezon w pełni. Łapcie ogórki i przepis. Zimową porą jak znalazł.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórki gruntowe

    5 kilogramów

Zalewa:

  • ocet 10 %

    500 mililitrów
  • woda

    2.5 litra
  • sól

    3 łyżki
  • cukier

    10 łyżek

Dodatkowo:

  • Ziele angielskie całe Prymat

    1 opakowanie
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 opakowanie
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 opakowanie
  • czosnek

    2 główki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 opakowanie
  • marchew młoda

    1 pęczek
  • seler młody

    2 sztuki
  • koper

    1 pęczek
  • chrzan świeży

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę i ocet wlałem do garnka. Dodałem cukier i sól. Całość zagotowałem. Ogórki umyłem i osuszyłem, a następnie ułożyłem pionowo w słoikach. Marchewkę obrałem, umyłem i pokroiłem w plasterki.

Do każdego słoika wrzuciłem kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, liście selera, plasterki cebulki. Ogórki zalałem ciepłą zalewą. Szczelnie zakręciłem i pasteryzowałem w kąpieli wodnej przez około 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat