Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne mojej Babci
Ogórki małosolne, w przeciwieństwie do konserwowych, nie potrzebują specjalnej zalewy. Wystarczy przegotowana woda, łyżka soli (na 1 litr wody), czosnek i gałązka kopru.
1. Ogórki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, opłukać. Odciąć końce.
2. Czosnek obrać. Koper opłukać. Chrzan przekroić na 2-4 słupki (w zależności od wielkości).
3. Do dużego słoika (babcia zawsze robiła małosolne w kamiennej beczułce, przykrywała talerzem i przyciskała kamieniem (ja niestety nie mam takiego naczynia), włożyć gałązkę kopru, patyczki chrzanu, ząbki czosnku. Ogórki ułożyć ciasto w słoiku.
4. Wodę zagotować. We wrzątku rozpuścić łyżkę soli i zalać ogórki. Zakręcić i odstawić na przynajmniej dobę (ja lubię już po dobie, ale najlepsze są na drugi i trzeci dzień).