Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików

5.0
(173)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny przepis na meksykańskie ogórki! Koniecznie wykorzystajcie go w nadchodzącym sezonie na przetwory! Ogórki z dodatkiem chili i czosnku doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę, lub dodatek do grilla.

Składniki:

ogórki świeże 2,5 kilograma
sól 4 łyżki
czosnek 1,5 główki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3 łyżeczki
cukier 0,5 kilograma
olej 8 łyżek
ocet 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików

Kroki postępowania

1
Ogórki umyć, odciąć końcówki, większe pokroić w słupki, mniejsze zostawić w całości. Polecam zerwać/kupić jak najmniejsze ogórki.
Krok 1 - Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików foto
2

Ogórki zasypać solą. Odstawić na 7 godzin. Miskę najlepiej przykryć ręcznikiem lub folią aluminiową.

Krok 2 - Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików foto
3
Z ogórków odlać wodę. Posypać papryką chili.
Krok 3 - Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików foto
4
Rozgnieść czosnek. Całość wymieszać.
Krok 4 - Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików foto
5
Ogórki odstawić na 1 godzinę, a w tym czasie przygotować i ostudzić zalewę (zagotować ocet z cukrem i olejem).
Krok 5 - Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików foto
6
Zalać ogórki zalewą. Odstawić na 12 godzin.
Krok 6 - Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików foto
7
Ogórki wraz z zalewą powkładać do słoików, najlepiej małych.
Krok 7 - Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików foto
8
Zakręcić słoiki. Zagotować w dużym garnku (na dno garnka dać ściereczkę do naczyń, zalać wodą do połowy słoików). Od momentu zagotowania gotować 1 minutę. Potem odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Krok 8 - Ogórki po meksykańsku zaprawione do słoików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Xyz 17.08.2023 22:30
Po jakim czasie są dobre do zjedzenia?
Doradca Smaku 18.08.2023 09:47
Jeść można już po około 3 dniach od odstawienia do piwnicy, ale najlepiej będzie poczekać minimum dwa tygodnie - niech nabiorą smaku i odpowiedniej ostrości :)
Monika 2709 04.08.2023 11:38
Chili tzn papryka ostra czy pieprz cayenne?
Doradca Smaku 07.08.2023 10:28
Proszę dodać chili pieprz cayenne :)
Agaaacisko 23.07.2023 21:10
Gdyby ktoś rozważał zrobienie tych ogórków... Są ekstra :) polecam
Doradca Smaku 24.07.2023 08:29
Dziękuję za miłą recenzję :)
Maciek 28.07.2022 08:17
Czy po tej krótkiej pasteryzacji po ostygnięciu słoiki powinny zaciągnąć wieczko? U mnie żaden nie zaciągnął i można go "nacisnąć". Teraz nie wiem czy tak ma być czy mi się nie zepsują ... :/
Doradca Smaku 29.07.2022 09:18
Podczas pasteryzacji po podgrzaniu wieczko jest wypukłe, ale po całkowitym ostygnięciu powinno się zassać. Proszę sprawdzić nakrętki, jeśli łatwo się odkręcają to prawdopodobnie potrzebna będzie zmiana słoika i ponowne wekowanie.
12walle21 25.07.2022 11:34
Czy do zalewy nie dodajemy wody?
Doradca Smaku 25.07.2022 13:39
Nie dodajemy wody. W kroku 3 chodzi o odlanie wody / soku jaki puściły ogórki po dłuższym kontakcie z solą :)
Pyszota 24.07.2022 14:23
Czy można je zalać od razu gorącą zalewą?
Doradca Smaku 25.07.2022 09:10
rekomendujemy by postępować zgodnie z przepisem: poczekać i zalać ostudzoną zalewą.
Szwagier 15.07.2022 15:45
Ciekawe jak szwagrowi wyjdą.Właśnie zaczyna swą przygodę z meksykańskimi. Może na grilla zdąży nawet?
Doradca Smaku 22.07.2022 10:46
i jak wyszło szwagrowi? ;)
wacekkkk 15.07.2022 15:43
Dobre tylko trzymać się przepisu.
Mama 60 21.07.2022 18:57
Pyszne ale ja obieram i daję odrobinę miej papryki
gibli 25.09.2014 16:47
smaczne są)
Margo1 05.08.2014 17:13
moje ulubione
Jodaj 31.07.2014 20:04
extra przepis :)
Izabela77 30.07.2014 18:51
pyszne ogóreczki
ada.la 30.07.2014 13:04
ciekawy przepis
Wacław 30.07.2014 10:14
pyszne zapasy domowe
IwonaDD 30.07.2014 09:23
bardzo fajny przepis
Konczi 30.07.2014 09:06
robiłam podobne i przyznam że długo nie postały szybko zniknęły, ktoś je zjadł :D
Ewelina1991 30.07.2014 08:36
wypróbuję ten przepis :)
xjustynka89x 30.07.2014 08:10
lubię takie ostrzejsze smaki:)
Edith85 30.07.2014 08:07
ciekawy przepis, koniecznie muszę wypróbować
Lidzia 30.07.2014 07:43
Takie lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak