Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia marynowana
Cukinia marynowana to bardzo interesująca w smaku przekąska, która idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę, do dań obiadowych, tortilli, hamburgerów i sałatek, którym nada chrupiącej tekstury. W tym przepisie cukinie zostały pokrojone na plastry ale można również zamarynować cukinię pokrojoną w kosteczkę. Do pocięcia cukinii na równe i stosunkowo cienkie plastry przyda się obieraczka do warzyw. Nie ma tutaj konieczności wydrążania pestek, pod warunkiem że do ich przygotowania użyjecie młodych i małych cukinii. Smaku cukinii nadaje zalewa przygotowana na bazie wody, octu, soli i cukru oraz dodanych do niej przypraw.
Cukinia marynowana przepis:
1. Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły.
2. Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu.
3. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na paski. Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno. Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić.
4. Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut.
5. Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc.