Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia marynowana

5.0
(73)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Cukinia marynowana to ciekawy przepis na przetworzenie bardzo lubianego przez nas warzywa. Można spróbować ją po kilku dniach od zamarynowania. Sprawdźcie przepis!

Składniki:

Składniki:

cukinia 5 kilogramów

Marynata:

woda 2 1/4 litra
ocet 10 % 650 mililitrów
sól 3 łyżki
cukier 500 gramów

Dodatkowo (na każdy słoik):

czosnek 2 ząbki
koperek 1 gałązka
nasiona gorczycy Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 3 sztuki

Porada

Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia marynowana

Cukinia marynowana to bardzo interesująca w smaku przekąska, która idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę, do dań obiadowych, tortilli, hamburgerów i sałatek, którym nada chrupiącej tekstury. W tym przepisie cukinie zostały pokrojone na plastry ale można również zamarynować cukinię pokrojoną w kosteczkę. Do pocięcia cukinii na równe i stosunkowo cienkie plastry przyda się obieraczka do warzyw. Nie ma tutaj konieczności wydrążania pestek, pod warunkiem że do ich przygotowania użyjecie młodych i małych cukinii. Smaku cukinii nadaje zalewa przygotowana na bazie wody, octu, soli i cukru oraz dodanych do niej przypraw.

Cukinia marynowana przepis:

1. Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły.

2. Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu.

3. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na paski. Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno. Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić.

4. Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut.

5. Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc.

Spodobał Wam się przepis na marynowaną cukinię? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na proste i pyszne w przygotowaniu przetwory!

Sałatka z cukinii
Ketchup z cukinii 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 30.07.2017 23:55
Te twoje zdjęcia:) ..kobieto Ty to masz talent ..zarówno w kuchni jak i fotograficzny : patrzenia na świat ze swojej pespektywy :)
Ola1984 30.07.2017 21:41
Polecam, robię ją co roku od wielu lat, zawsze szybko znika :)
SzczyptaChili 29.07.2017 17:20
Takiej cukinii jeszcze ni jadłam , ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak