Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na ogórki kiszone, które wychodzą chrupiące i jędrne. zobacz sprawdzony przepis na kiszone ogórki, które są niezstąpione w daniach kuchni polskiej.

Składniki:

Składniki

ogórki świeże 1 kilogram

Składniki przypraw do słoika:

koper świeży 1 gałązka
czosnek 2 ząbki
korzeń chrzanu 1-2 kawałki
liście wiśni 2-3 liście

Zalewa do ogórków kiszonych, proporcje na 1 litr wody:

woda ciepła 1 litr
Sól kamienna do przetworów niejodowana 1 łyżka

Porada

Zaprawiając ogórki na zimę, pamiętajmy o tym, aby wszystkie ogórki wkładać do słoika taką samą stroną np. ogonkiem do góry lub jasną częścią ogórka do góry. Ważne jest to, aby wszystkie układać w tą samą stronę, aby nie były puste w środku.

Przepis i sposób przygotowania na:
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na OGÓRKI KISZONE

Z tego przepisu dowiesz się, ile soli dodać do ogórków kiszonych i jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych. Przepis zawiera proporcje na 1 kilogram ogórków - jeśli robisz większą porcję, pomnóż ilości przez liczbę kilogramów ogórków.

Kroki postępowania

1

Ogórki umyj i pozostaw na 45 minut w zimnej wodzie.

Krok 1 - Ogórki kiszone foto
2

Umyj koper, czosnek, korzeń chrzanu, liście wiśni.

Krok 2 - Ogórki kiszone foto
5

Do czystego słoika na dno wkładamy 2 liście wiśnie, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, koper. 

Krok 3 - Ogórki kiszone foto
6

Następnie układamy wszystkie ogórki do słoika taką samą stroną np. ogonkiem do góry lub jasną częścią ogórka do góry. Ważne jest to, aby wszystkie układać w tą samą stronę, a to dlatego, że ogórki będą smaczne i chrupiące bez wody i pustego powietrza w środku.

Krok 4 - Ogórki kiszone foto
8

Gdy już mamy ogórki w słoiku to na górę dajemy jeszcze po pół ząbka czosnku lub po całym, liść wiśni i kawałek gałązki kopru.

Krok 5 - Ogórki kiszone foto
9

Przygotuj zalewę do kiszonych ogórków: na 1 litr gorącej wody i 1 łyżka soli kamiennej.

Taką zalewą zalej ogórki w słoiku.

Krok 6 - Ogórki kiszone foto
10

Zakręć ogórki i przez 3 dni pozostaw w ciepłym miejscu, aby uszedł nadmiar gazów. Po tym czasie odstaw słoiki w chłodne i ciemne miejsce.

Krok 7 - Ogórki kiszone foto

Warto mieć sprawdzony przepis na ogórki kiszone, bo to świetny dodatek do sałatek, przekąsek, baza do zupy ogórkowej. To jeden z kluczowych składników polskiej kuchni. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kucharz11 13.10.2016 19:30
pyszna propozycja
Milena 25.07.2016 09:07
Klarowny przepis :)
Klausia 21.03.2016 22:02
ładna kompozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak