Ogórki kiszone w słoikach

Ogórki kiszone w słoikach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    5 kg
  • koper świeży

  • czosnek

  • chrzan

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • gorczyca

  • pieprz

  • sól

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórki kiszone w słoikach foto
Do umytych słoików dodać: kawałek obranego i umytego chrzanu, ząbek czosnku, gałązkę kopru, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ziarenka pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy i 1,5 łyżeczki soli (na słoik litrowy).
Krok 2 - Ogórki kiszone w słoikach foto
Ogórki umyć i zamoczyć na ok. 2 godziny. Następnie poukładać ciasno w słoikach.
Krok 3 - Ogórki kiszone w słoikach foto
Ułożone ogórki zalać gorącą wodą i dobrze zakręcić słoik.
Krok 4 - Ogórki kiszone w słoikach foto
Słoiki pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu.
Krok 5 - Ogórki kiszone w słoikach foto
Potem przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mariuszek8

11.07.2015 15:47
Uwielbiam je!

paula191919

12.06.2015 10:14
Nie ma nic lepszego do dań mięsnych.

Smaczna_B

01.08.2014 09:12
Za mało soli, na litrowy słoik dodajemy 1 łyżkę soli.A po ukiszeniu ogórki wekujemy w 80 C będą wtedy jędrne i chrupiące oraz nie zepsują się podczas przechowywania .Chrzanu i kopru też dodaje się więcej .

Jagódka77

26.06.2014 19:34
takie ogórki to pyszności

gacopierz23

25.02.2014 21:28
dobry zapas

romanrafal

22.01.2014 17:32
pyszne ogóreczki

Łukasz15

01.01.2014 12:24
Super, lubię takie

Ola1young

25.12.2013 11:53
też mamy takie zapasy,są pyszne

pajbek

17.12.2013 21:22
Po 3 dniach chowam w piwnicy :-) otwieram nie wcześniej niż po 2-3 tygodniach

Emiliozo

16.12.2013 22:18
jak długo czekasz aż się ukiszą?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat