Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone w słoikach

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zobacz, jak zrobić ogórki kiszone w słoikach na zimę. Przepisów i sposobów na kiszone ogórki jest mnóstwo - w tym, wśród przypraw jest ziele angielskie, gorczycę, liść laurowy i pieprz czarny.

Składniki:

ogórki 5 kilogramów
koper świeży kilka gałązek
czosnek 3-4 główki
chrzan 3-4 kawałki
Liść laurowy suszony Prymat ile słoików sztuk
ziele angielskie 1 opakowanie
Gorczyca biała cała Prymat 2 opakowania
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 opakowania
Sól kamienna do przetworów niejodowana 5 łyżek
woda 5 litrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone w słoikach

Ogórki kiszone w słoikach to przepis, w którym do zalewy dodajemy więcej przypraw, bo jest w niej gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu czarnego. Dzięki temu zalewa jest bardziej aromatyczna. http://prymat.pl/produkty/mieszanki-do-ogorkow/mieszanka-do-ogorkow-kwaszonych

Kroki postępowania

1
Do umytych słoików dodać: kawałek obranego i umytego chrzanu, ząbek czosnku, gałązkę kopru, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ziarenka pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy i 1,5 łyżeczki soli (na słoik litrowy).
Krok 1 - Ogórki kiszone w słoikach foto
2
Ogórki umyć i zamoczyć na ok. 2 godziny. Następnie poukładać ciasno w słoikach.
Krok 2 - Ogórki kiszone w słoikach foto
3
Ułożone ogórki zalać gorącą wodą i dobrze zakręcić słoik.
Krok 3 - Ogórki kiszone w słoikach foto
4

Słoiki pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu, a potem przenieść w chłodne i ciemne miejsce.

Krok 4 - Ogórki kiszone w słoikach foto

Jeśli nie masz tych wszystkich składników do zalewy możesz użyć gotowej mieszanki warzyw i przypraw do ogórków kiszonych Prymat. W składzie tej kompozycji znajduje się między innymi koper, chrzan czy czonek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 11.07.2015 15:47
Uwielbiam je!
paula191919 12.06.2015 10:14
Nie ma nic lepszego do dań mięsnych.
Smaczna_B 01.08.2014 09:12
Za mało soli, na litrowy słoik dodajemy 1 łyżkę soli.A po ukiszeniu ogórki wekujemy w 80 C będą wtedy jędrne i chrupiące oraz nie zepsują się podczas przechowywania .Chrzanu i kopru też dodaje się więcej .
Jagódka77 26.06.2014 19:34
takie ogórki to pyszności
gacopierz23 25.02.2014 21:28
dobry zapas
romanrafal
romanrafal 22.01.2014 17:32
pyszne ogóreczki
Łukasz15 01.01.2014 12:24
Super, lubię takie
Ola1young 25.12.2013 11:53
też mamy takie zapasy,są pyszne
pajbek 17.12.2013 21:22
Po 3 dniach chowam w piwnicy :-) otwieram nie wcześniej niż po 2-3 tygodniach
Emiliozo 16.12.2013 22:18
jak długo czekasz aż się ukiszą?
Bernadeta1 08.12.2013 00:26
pyszny zapasik na zimę
Angelika10 15.11.2013 00:25
moje ulubione ;)
ben-ka 01.11.2013 19:31
Fajne masz zapasy na zimę.
Wacław 27.09.2013 13:35
uwielbiamy takie !
mirosława4 26.09.2013 15:22
domowe najlepsze
Pietruszka 24.09.2013 11:23
uwielbiam ogóreczki
Rybciia 20.09.2013 08:02
takie ogórki zimą to skarb :-)
caralajna 16.09.2013 07:37
uwielbiam kiszone ogórki
czekoladka_m 11.09.2013 20:10
na zimę jak znalazł:)
Motorek 10.09.2013 08:41
pycha na zimę
Łucja 22.08.2013 22:25
pyszne ogóreczki :) też już mam porobione!
ONY_za_kare 21.08.2013 11:26
domowe najlepsze
Alex_M 17.08.2013 13:55
super takie ogoreczki :)
Anitapaj 11.08.2013 10:50
Pyszności;)
fotoviderek 05.08.2013 14:38
Kiszone najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak