Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki chili

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 3,5 kg , małych
czosnek 1,5 główki
chili 3 łyżeczki
sól 3 łyżki
Zalewa:
woda 2 szklanki
ocet 1 szklanka
olej 5 łyżek
cukier 1/2 szklanki

Porada

Idealne jako przekąska do przysłowiowych " %" Nadaje także świetnego smaku kanapce z domowym smalcem czy pasztetem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki chili

1.Ogórki dokładnie umyć , pokroić w cienkie plasterki ,zasypać solą. Odstawić na 4-6h.
2.Czosnek obrać , posiekać drobno. Z ogórków odlać powstałą wodę , zasypać je chili oraz posiekanym czosnkiem , dokładnie wymieszać. Odstawić na kolejne 12 h. ( czas można skrócić , jednak polecam zostawić na noc by się dobrze przegryzły)
3. Po tym czasie ogórki nakładać do umytych/wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować , zalać ogórki. Zakręcić szczelnie , pasteryzować 10-15 min. Odstawić słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 14.07.2016 10:45
trzeba wypróbować
Klausia 18.06.2016 12:06
nie robiłam jeszcze takich :)
SzczyptaChili 28.12.2015 13:38
Dziękuję u nas co roku obowiązkowo marynuję takie ogóreczki :)
mikix4 27.12.2015 14:52
Przepyszne :)
anka1988 27.12.2015 12:57
uwielbiam ogórki na ostro!
Wacław 27.12.2015 11:47
bardzo pyszna przekąska,zakąska ;-)
norweska20 26.12.2015 22:20
chętnie bym zjadła
Grazyna0211 26.12.2015 19:37
lubię na ostro

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak