Ogórki chili

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

    3,5 kg , małych
  • czosnek

    1,5 główki
  • chili

    3 łyżeczki
  • sól

    3 łyżki
  • Zalewa:

  • woda

    2 szklanki
  • ocet

    1 szklanka
  • olej

    5 łyżek
  • cukier

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Ogórki dokładnie umyć , pokroić w cienkie plasterki ,zasypać solą. Odstawić na 4-6h.
2.Czosnek obrać , posiekać drobno. Z ogórków odlać powstałą wodę , zasypać je chili oraz posiekanym czosnkiem , dokładnie wymieszać. Odstawić na kolejne 12 h. ( czas można skrócić , jednak polecam zostawić na noc by się dobrze przegryzły)
3. Po tym czasie ogórki nakładać do umytych/wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować , zalać ogórki. Zakręcić szczelnie , pasteryzować 10-15 min. Odstawić słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

SzczyptaChili
Idealne jako przekąska do przysłowiowych " %" Nadaje także świetnego smaku kanapce z domowym smalcem czy pasztetem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
molanka 14.07.2016 10:45
trzeba wypróbować
Klausia 18.06.2016 12:06
nie robiłam jeszcze takich :)
SzczyptaChili 28.12.2015 13:38
Dziękuję u nas co roku obowiązkowo marynuję takie ogóreczki :)
mikix4 27.12.2015 14:52
Przepyszne :)
anka1988 27.12.2015 12:57
uwielbiam ogórki na ostro!
Wacław 27.12.2015 11:47
bardzo pyszna przekąska,zakąska ;-)
norweska20 26.12.2015 22:20
chętnie bym zjadła
Grazyna0211 26.12.2015 19:37
lubię na ostro

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat