Ogonówka w aromatycznym sosie

Ogonówka w aromatycznym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    400 g (ogonówki)
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchewka

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • koperek

    1 łyżka
  • cząber

    0,5 łyżeczki
  • Kminek mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • rozmaryn

    0,5 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    1 sztuka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 sztuka
  • sos sojowy słodki

    3 łyżki
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • mąka pełnoziarnista

    do zasmażki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ogonówka w aromatycznym sosie

1. Umytą i osuszoną ogonówkę kroimy na sznycle (około 2 cm grubości) i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Sznycle obtaczamy w mące pszennej pełnoziarnistej i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym do zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody i zagotowujemy.

2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w drobną kostkę.

Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do garnka startą marchewkę, pokrojony czosnek i wszystkie zioła: świeży koperek i natkę pietruszki oraz suszone: rozmaryn, kminek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca i dusimy wszystko na małym ogniu do momentu aż ogonówka będzie miękka.

W czasie gdy mięsko będzie się dusiło przygotowujemy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej rumieniąc ją delikatnie na rozgrzanej patelni.

3.Pod koniec duszenia do garnka dodajemy sos sojowy, a całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz zagęszczamy odpowiednią ilością zasmażki z mąki* i jeszcze raz zagotowujemy.
Ogonówkę podajemy z lubionymi dodatkami.

Życzę smacznego!
Futka
* Aby zapobiec powstaniu kluch, małą chochelkę wywaru przelewamy do szklanki, dodajemy zasmażkę z mąki, energicznie mieszamy trzepaczką do momentu powstania gęstej konsystencji i dodajemy do sosu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Asia 12.02.2023 16:50
Świetny przepis , mięso kruche, sos aromatyczny :) z kluskami śląskimi niebo w gębie :))
Malinka 12.09.2014 08:40
Bardzo apetycznie się prezentuje taki talerz, mniam :)
berys18 10.09.2014 09:09
smacznie wygląda
VioletoweKucharzenie 10.09.2014 08:40
poproszę dziś o taki apetyczny obiadek:-)
IKrakowianka 09.09.2014 22:14
świetne danie
anemon 09.09.2014 22:10
Bardzo apetyczny obiad.
asiczekz 09.09.2014 20:18
wygląda baaardzo apetycznie
Katarzyna59 09.09.2014 18:50
apetyczne jedzonko
Sroczka 09.09.2014 18:44
Ależ ten obiadek pysznie wygląda.
Bernadeta1 09.09.2014 18:41
na taki obiadek chętnie bym się skusiła, bardzo apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat