Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso wieprzowe
400 g (ogonówki) -
czosnek
3 ząbki -
marchewka
2 sztuki -
natka pietruszki
2 łyżki -
koperek
1 łyżka -
cząber
0,5 łyżeczki -
Kminek mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
rozmaryn
0,5 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
ziele angielskie
1 sztuka -
Owoc jałowca cały Prymat
1 sztuka -
sos sojowy słodki
3 łyżki -
sól i pieprz
-
olej do smażenia
-
mąka pełnoziarnista
do zasmażki
Przepis i sposób przygotowania Ogonówka w aromatycznym sosie
Sznycle obtaczamy w mące pszennej pełnoziarnistej i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym do zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody i zagotowujemy.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w drobną kostkę.
Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do garnka startą marchewkę, pokrojony czosnek i wszystkie zioła: świeży koperek i natkę pietruszki oraz suszone: rozmaryn, kminek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca i dusimy wszystko na małym ogniu do momentu aż ogonówka będzie miękka.
W czasie gdy mięsko będzie się dusiło przygotowujemy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej rumieniąc ją delikatnie na rozgrzanej patelni.
3.Pod koniec duszenia do garnka dodajemy sos sojowy, a całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz zagęszczamy odpowiednią ilością zasmażki z mąki* i jeszcze raz zagotowujemy.
Ogonówkę podajemy z lubionymi dodatkami.
Życzę smacznego!
* Aby zapobiec powstaniu kluch, małą chochelkę wywaru przelewamy do szklanki, dodajemy zasmażkę z mąki, energicznie mieszamy trzepaczką do momentu powstania gęstej konsystencji i dodajemy do sosu.![]()
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)