Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ogniste skrzydełka z grilla

Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

ketchup pikantny
4 łyżki
tabasco
2 łyżki
chili Prymat
1 łyżka
papryczka chili
2 sztuki
miód akacjowy
2 łyżki
oliwa
3 łyżki
czosnek ząbki
4 sztuki
natka kolendry
pół pęczka
sok z pomarańczy
3 łyżki
skórka z cytryny
2 łyżki

Skrzydełka

skrzydełka kurczaka
8 sztuk
papryka czerwona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
papryka zielona
1 sztuka
cukinia
połowa
cebula
1 duża
pieczarki
8 sztuk

Porada

Skrzydełka są słodkawe i piekielnie pikantne - tylko dla pasjonatów ostrych smaków. . Dobrze komponują się z warzywnymi szaszłykami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogniste skrzydełka z grilla

Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć lotki, a w zgięciu rozciąć skórę, aby nie kurczyły się przy pieczeniu.

Marynata:
Papryczki wraz z kolendrą posiekać, czosnek zgnieść i również posiekać, zetrzeć skórkę z połowy cytryny oraz wycisnąć sok z połówki pomarańczy. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.

Skrzydełka pokryć równomiernie marynatą, przykryć, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Zamarynowane grillować ok 20-25 minut, do żądanego stopnia wypieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak