Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogniste skrzydełka z grilla

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

ketchup pikantny 4 łyżki
tabasco 2 łyżki
chili Prymat 1 łyżka
papryczka chili 2 sztuki
miód akacjowy 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
czosnek ząbki 4 sztuki
natka kolendry pół pęczka
sok z pomarańczy 3 łyżki
skórka z cytryny 2 łyżki

Skrzydełka

skrzydełka kurczaka 8 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
cukinia połowa
cebula 1 duża
pieczarki 8 sztuk

Porada

Skrzydełka są słodkawe i piekielnie pikantne - tylko dla pasjonatów ostrych smaków. . Dobrze komponują się z warzywnymi szaszłykami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogniste skrzydełka z grilla

Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć lotki, a w zgięciu rozciąć skórę, aby nie kurczyły się przy pieczeniu.

Marynata:
Papryczki wraz z kolendrą posiekać, czosnek zgnieść i również posiekać, zetrzeć skórkę z połowy cytryny oraz wycisnąć sok z połówki pomarańczy. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.

Skrzydełka pokryć równomiernie marynatą, przykryć, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Zamarynowane grillować ok 20-25 minut, do żądanego stopnia wypieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak