odwrócone ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ananas w puszce

  • żurawina suszona

    garść
  • mąka

    200g
  • masło

    170g
  • cukier

    60g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - odwrócone ciasto foto
Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - odwrócone ciasto foto
Do jajek dodać około 5-6 łyżek soku z ananasa. Krótko zmiksować, nie ubijać.
Krok 3 - odwrócone ciasto foto
Do jajek dodać miękkie masło i mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać do połączenia się składników.
Krok 4 - odwrócone ciasto foto
Formę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować brzegi masłem. Na dnie ułożyć odsączony ananas, w przerwach ułożyć suszoną żurawinę.
Krok 5 - odwrócone ciasto foto
Na ananas delikatnie wyłożyć ciasto. Piec około 30 minut, do suchego patyczka, 180 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 16.03.2015 23:01
ale smaczne
paulina2157 16.03.2015 12:46
ciekawy pomysł
wwwiolka 16.03.2015 11:09
Bardzo fajny przepis.
Wiesława1 16.03.2015 11:03
świetny deser
Skotka 16.03.2015 10:03
Świetny pomysł:)
Internetowa Kuchnia 16.03.2015 09:07
Wygląda naprawdę super :)
Motorek 16.03.2015 07:49
fajne ciasto
Malinka 16.03.2015 07:49
Fajny, apetyczny pomysł :)
monika141 16.03.2015 07:15
smaczne ciasto
Zdzisław 16.03.2015 01:09
takie słodkości bardzo lubię zjeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat