Odsmażane mini pierożki z niespodzianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki pszennej

    500 g
  • + do podsypywania

  • gorąca woda

    1 szk
  • soli

    1/2 łyżeczki
  • Farsz:

  • pieczarek

    500 g
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • przyprawy Małgosi

    1 łyżka
  • bakłażan

  • olej

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Odsmażane mini pierożki z niespodzianką foto
Wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Potem wyłączyć ogień pod patelnią i dodać przyprawy po czym wymieszać farsz. Po kilku minutach sprawdzić czy jeszcze nie trzeba doprawić.
Krok 2 - Odsmażane mini pierożki z niespodzianką foto
Z mąki, soli i wody zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 3 - Odsmażane mini pierożki z niespodzianką foto
Porcjami wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać szklanką kółka. Na każdy krążek kłaść małe porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce.
Krok 4 - Odsmażane mini pierożki z niespodzianką foto
Gdy pierogi będą polepione zagotować wodę, potem ją posolić i znowu zagotować. Na wrzątek kłaść pierogi i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową i lekko skropić olejem.
Krok 5 - Odsmażane mini pierożki z niespodzianką foto
Pierogi podsmażyć na patelni z obu stron i podawać z surówka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 01.10.2013 19:11
ekstra pierożki!
gosia47-47 01.10.2013 10:19
bardzo dobre danie :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat