Odrywany chlebek malinowo-kokosowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    260 g
  • mąka krupczatka

    120 g
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    3 łyżka
  • maślanka

    3/4 szklanka
  • olej rzepakowy

    0,5 szklanka
  • maliny

    1 szklanka
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • drożdże świeże

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i kroimy je na około 15 kwadratów.

Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Maliny bez rozmrażania (lub lekko rozmrożone) miksujemy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Wyrośnięte kawałki smarujemy powstałą masą.

Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 10.07.2014 18:13
fajny przepis koniecznie do wypróbowania
Ela15 05.06.2014 07:36
ciekawy przepis
caralajna 11.08.2013 09:11
genialne :)
dwa pokoje z kuchnią 05.07.2013 09:28
ciekawy chlebek, wart wypróbowania
aisoglam 05.07.2013 00:06
Bosko się prezentuje :)
Mniam 04.07.2013 22:38
Robi wrażenie!
migotka28 04.07.2013 22:02
owocowego chlebka jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat