Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywany chlebek malinowo-kokosowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 260 g
mąka krupczatka 120 g
jajko 2 szt
cukier 3 łyżka
maślanka 3/4 szklanka
olej rzepakowy 0,5 szklanka
maliny świeże 1 szklanka
wiórki kokosowe 3 łyżki
drożdże świeże 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywany chlebek malinowo-kokosowy

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i kroimy je na około 15 kwadratów.

Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Maliny bez rozmrażania (lub lekko rozmrożone) miksujemy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Wyrośnięte kawałki smarujemy powstałą masą.

Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.07.2014 18:13
fajny przepis koniecznie do wypróbowania
Ela15 05.06.2014 07:36
ciekawy przepis
caralajna 11.08.2013 09:11
genialne :)
dwa pokoje z kuchnią 05.07.2013 09:28
ciekawy chlebek, wart wypróbowania
aisoglam 05.07.2013 00:06
Bosko się prezentuje :)
Mniam 04.07.2013 22:38
Robi wrażenie!
migotka28 04.07.2013 22:02
owocowego chlebka jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak