Odrywane bułeczki pizzerkowe

Odrywane bułeczki pizzerkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    270 g
  • mąka krupczatka

    120 g
  • drożdże

    30 g
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżka
  • maślanka

    3/4 szklanka
  • olej

    0,5 szklanka
  • twarda mozarella

    250 g
  • sos chili

    120 g
  • bazylia

    10 listków
  • salami

    150 pepperoni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką oraz solą i bazylią. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt.

Układamy na nim salami, startą mozarellę, polewamy sosem i posypujemy listkami bazylii.

Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.

Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

17.10.2015 09:17
pyszności ;)

turkus3

03.11.2014 21:24
oj ślinka cieknie !!!

magdalea

15.06.2014 13:34
wyglądają bardzo apetycznie:)

Ewa

24.09.2013 06:24
Bardzo apetyczne. Zdjęcie zachęca do wypróbowania przepisu!

ssylwiaa

23.09.2013 21:13
mmm pyszności ;)

Cranberry

27.07.2013 10:35
świetny pomysł

ao_12

27.07.2013 09:48
ale ładnie się prezentują, aż ślinka leci

iziona

27.07.2013 07:40
Wyglaadaja wprost bajecznie :)

dziewczyna_z_kodeksem

26.07.2013 22:46
bardzo fajny pomysł

Megg

26.07.2013 21:07
super smaczny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat