Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywana drożdżówka z pigwowcem

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 1/2 szkl
mleko 1 szkl
cukier 1/3 szkl
drożdże świeże 50 g
masło 100 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
jogurt naturalny 2 łyżki
cynamon Prymat
konfitura z pigwy 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywana drożdżówka z pigwowcem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Masło rozpuścić i odlać 4 łyżki, które doprawić cynamonem.
Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka z jajkami i jogurtem oraz spieniony zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, wlać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówki (11x24) wysmarować masłem i obsypać bułka tartą.
Krok 1 - Odrywana drożdżówka z pigwowcem foto
2
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść krótko i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować cienką warstwę konfitury i przeciąć kwadrat na pół.
Krok 2 - Odrywana drożdżówka z pigwowcem foto
3
Każdy pasek złożyć wzdłuż na pół, zamykając konfiturę w środku ciasta.
Krok 3 - Odrywana drożdżówka z pigwowcem foto
4
Pociąć na cztery części i posmarować wierzch masłem z cynamonem.
Krok 4 - Odrywana drożdżówka z pigwowcem foto
5
Kawałki ciasta sklejać do siebie i wkładać pionowo do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować masłem z cynamonem.
Krok 5 - Odrywana drożdżówka z pigwowcem foto
6
Piec przez ok 30 min w 180*C. Smacznego :)
Krok 6 - Odrywana drożdżówka z pigwowcem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.07.2016 12:30
pysznie wygląda
dodi 10.03.2016 10:55
super przepis
ben-ka 10.03.2016 09:31
Fajna buła, szczególnie do mleka.
barbara11561 09.03.2016 23:38
pychotka:)
Wiktoria29 09.03.2016 20:56
chętnie bym zjadła
Babeczka35 09.03.2016 20:39
Musi być pyszna:)
Jadwiga/Jaga85 09.03.2016 19:52
pyszny chlebek
Kolorowa 09.03.2016 19:37
Fajny przepis.
Bernadeta1 09.03.2016 19:13
pysznie się prezentuje
cukiereczek 09.03.2016 18:41
super przepis na drożdżówkę
Barbara13 09.03.2016 17:16
Już czuję jej pyszny smak
ania2610 09.03.2016 16:47
pyszna, puszysta - bardzo lubię takie drożdżówki :)
Marta Ryżek-Kalkowska 09.03.2016 14:12
wygląda pięknie.
dom-agi 09.03.2016 14:02
Uwielbiam takie drożdżówki!
Jagódka77 09.03.2016 13:59
drożdżowe i pigwa, musi być pysznie
ice cubes 09.03.2016 12:58
Ciekawy pomysł :)
IZABELA29 09.03.2016 11:12
Świetnie wygląda
olkaaa 09.03.2016 10:55
brzmi ciekawie
endzi
endzi 09.03.2016 10:47
Mniam ale pysznie wygląda!
Madzai 09.03.2016 10:37
Uwielbiam drożdżowe ciacha :)
Malinka 09.03.2016 10:32
Bardzo apetycznie wygląda!
gosia56 09.03.2016 10:21
Super z jeszcze z pigwą to już pycha;)
RenataZ-et 09.03.2016 10:00
bardzo fajny wypiek
fotoviderek 09.03.2016 09:42
Super danko na śniadanko :)
pestka 09.03.2016 09:17
pyszne śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak