Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywamy chlebek z masłem orzechowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 400 gram
mleko 3/4 szklanki
margaryna 70 gram rozpuścić
drożdże 4 dag
cukier 2 łyżki
sól szczypta
jajko sztuki do ciasta
jajko do posmarowania

DODATKOWO

masło 4 łyżki orzechowe
powidła śliwkowe 4 łyżki
orzeszki ziemne 0,5 szklanki
cukier puder do posypania

Porada

Dla ożywienia smaku dodałam powidło. Efekt wyszedł pyszny!

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywamy chlebek z masłem orzechowym

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Rozczyn powinien osiągnąć konsystencje gęstej śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego dodajemy jajka, pozostały cukier ,pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto powinno odchodzić od ręki i garczka.
Krok 1 - Odrywamy chlebek z masłem orzechowym foto
2
Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
Krok 2 - Odrywamy chlebek z masłem orzechowym foto
3
Ciasto smarujemy delikatnie masłem orzechowym (Aby nam się łatwiej smarowało można go wcześniej podgrzać w rondelku z małą łyżeczką masła).
Na masło orzechowe wykładamy cienką warstwę powidła. Całość posypujemy drobno siekanymi lub delikatnie zmielonymi orzechami.
Krok 3 - Odrywamy chlebek z masłem orzechowym foto
4
Prostokąt kroimy na 4 równe pasy. Następnie nakładamy je na siebie.
Krok 4 - Odrywamy chlebek z masłem orzechowym foto
5
Nałożone pasy dzielimy na mniejsze prostokąty.
Tak przygotowane prostokąty układamy koło siebie pionowo w przygotowanej blaszce keksowej.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Krok 5 - Odrywamy chlebek z masłem orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 06.02.2015 17:39
Fajny pomysł!!
Wiktoria29 27.01.2015 19:16
super smaczny
IZABELA29 27.01.2015 11:55
świetny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak