Przepis i sposób przygotowania na: Odrywamy chlebek z masłem orzechowym
Kroki postępowania
Do wyrośniętego dodajemy jajka, pozostały cukier ,pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto powinno odchodzić od ręki i garczka.
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
Na masło orzechowe wykładamy cienką warstwę powidła. Całość posypujemy drobno siekanymi lub delikatnie zmielonymi orzechami.
Tak przygotowane prostokąty układamy koło siebie pionowo w przygotowanej blaszce keksowej.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180˚C.