Dzi

Odchudzony karp pieczony z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbków czosnku, drobno posieka

    4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • białe wino

    200 ml
  • pieczarek, pokrojonych w plast

    400 g
  • passata

    500 ml
  • sól

    1/2 łyzeczki
  • pieprz

    1/2 łyzeczki
  • cukie

    1/2 łyzeczki
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • cebula

    1 szt
  • karp

    1,5 umyty i pokrojony
  • papryka czerwona

    2 (pokrojona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i pokrojone ryby dokładnie popieprz i posól, po czym odstaw na 30-40 minut.
Na średnim ogniu, rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju i włóż pieczarki. Smaż przez 10-15 minut i przełóż do miseczki. Na tej samej patelni usmaż do zarumienienia cebulę, następnie dodaj czosnek i paprykę i smaż kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej wino, gotuj na dużym ogniu aż trochę odparuje, później wlej passatę i dodaj pieczarki z listkiem laurowym. Gotuj całość przez kolejne 10 minut i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je olejem. Wyłóż na dno połowę sosu z warzywami, na to przygotowaną rybę i resztę sosu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez ok. 40 minut, polewając ryby od czasu do czasu sosem z dna naczynia.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 15.12.2013 19:29
smaczny taki
Justynka958 14.12.2013 22:39
mniaaam :)
lara 14.12.2013 22:19
super ryba
Marlenka.S 14.12.2013 20:33
świetne, inaczej jak zawsze
SmacznaPyza 14.12.2013 18:50
dlaczego odchudzony ? że bez panierki czy chodzi o coś innego ?
Megg 14.12.2013 18:35
wygląda bardzo apetycznie
Jusiaa 14.12.2013 15:36
To musi być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat