Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto jasne

białko 6
cukier 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
ocet 1 łyżka
olej 1/3 szklanki

Ciasto ciemne

żółtko jajek 6
jajko 2
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 2 łyżki
olej 1/3 szklanki

Krem budyniowy

mleko 1 i 1/3 szklanki
budyń śmietankowy
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1
masło 1

Dodatkowo

galaretka agrestowa 2
biszkopty okrągłe 180 gram
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
polewa czekoladowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne : białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać kolejno pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko, następnie wsypać kakao i olej. Wszystko wymieszać na gładką masę.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę naprzemiennie wykładać jasne i ciemne ciasto. Delikatnie przemieszać je widelcem.Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 35 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Krok 1 - Oczy carycy foto
2
Budyń ugotować w mleku, dodać 2 łyżki cukru oraz cukier waniliowy. Masę wystudzić. Kiedy budyń będzie już zimny to utrzeć go z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzątku dodając cukier. Pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Krok 2 - Oczy carycy foto
3
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki.
Krok 3 - Oczy carycy foto
4
Na jednym placku wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty poukładać galaretkę. Następnie wyłożyć na wierzch resztę kremu i przykryć drugim plackiem.
Krok 4 - Oczy carycy foto
5
Przygotować polewę czekoladową według opisu na opakowaniu ( można również rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady i wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany 30% lub mlekiem) i rozsmarować na cieście.
Krok 5 - Oczy carycy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.06.2015 22:29
Ciasto na bogato.
Stenka 24.06.2015 21:05
Pracochłonne, ale warto zrobić bo dobre
dom-agi 24.06.2015 18:38
Wygląda świetnie!
mirosława4 24.06.2015 18:18
efektowne to ciasto warte wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak