Oczy carycy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto jasne

  • białka

    6
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • ocet

    1 łyżka
  • olej

    1/3 szklanki

Ciasto ciemne

  • żółtka

    6
  • jajka

    2
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • olej

    1/3 szklanki

Krem budyniowy

  • mleko

    1 i 1/3 szklanki
  • budyń śmietankowy

  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1
  • masło

    1

Dodatkowo

  • galaretka agrestowa

    2
  • biszkopty okrągłe

    180 gram
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • polewa czekoladowa

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Oczy carycy foto
Ciasto jasne : białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać kolejno pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko, następnie wsypać kakao i olej. Wszystko wymieszać na gładką masę.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę naprzemiennie wykładać jasne i ciemne ciasto. Delikatnie przemieszać je widelcem.Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 35 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Oczy carycy foto
Budyń ugotować w mleku, dodać 2 łyżki cukru oraz cukier waniliowy. Masę wystudzić. Kiedy budyń będzie już zimny to utrzeć go z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzątku dodając cukier. Pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Krok 3 - Oczy carycy foto
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki.
Krok 4 - Oczy carycy foto
Na jednym placku wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty poukładać galaretkę. Następnie wyłożyć na wierzch resztę kremu i przykryć drugim plackiem.
Krok 5 - Oczy carycy foto
Przygotować polewę czekoladową według opisu na opakowaniu ( można również rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady i wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany 30% lub mlekiem) i rozsmarować na cieście.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 24.06.2015 22:29
Ciasto na bogato.
Stenka 24.06.2015 21:05
Pracochłonne, ale warto zrobić bo dobre
dom-agi 24.06.2015 18:38
Wygląda świetnie!
mirosława4 24.06.2015 18:18
efektowne to ciasto warte wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat