Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto jasne:
białko 6 szt
cukier 1 i 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 1 szkl.
ocet 1 łyżka
olej rzepakowy 1/3 szkl.
CIASTO CIEMNE
żółtko jajek 6 szt
jajko 2 szt
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 2 łyżki
olej rzepakowy 1/3 szkl.
krem budyniowy
mleko 2 szkl.
budyń śmietankowy 1 op na 3/4 l
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 op
masło 200 g
Napar:
kawa zaparzona 1/2 szkl.
krokant
cukier puder 1 szkl.
masło 50 g
płatki migdałowe 150 g
ponadto :
galaretka agrestowa 2 op
polewa czekoladowa
amaretto 2 łyżki
biszkopty okrągłe 1 op 180g

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne:

Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać mąkę ziemniaczaną,olej i ocet. Delikatnie wymieszać.


Ciasto ciemne:

Żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Krok 1 - Oczy carycy foto
2
Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić,ciasto przekroić na dwa placki.
Krok 2 - Oczy carycy foto
3
Krem:
Budyń ugotować w 2 szklankach mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.


Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku i wystudzić. Dodać rum lub amaretto.

Krokant:
W rondelku podgrzewamy i rozpuszczamy cukier,dodajemy masło i płatki migdałowe. Smażymy je na zloty kolor. Wylewamy na papier,rozcieramy cienko,pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone kruszymy.

Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Na jednym placku wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Krok 3 - Oczy carycy foto
4
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.Pokroić na kwadraty.
Krok 4 - Oczy carycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.09.2016 20:34
fajnie wygląda:)
monisia1977 16.12.2013 06:37
świetnie wygląda
Rysia 15.12.2013 23:03
Piekę takie ciasto i pierwszy raz wydawało się też bardzo skomplikowane,ale później już nie.Warto piec.Na DS widziałam już kilka podobnych wersji.Jest w czym wybierać.
Ania84 15.12.2013 20:59
super się prezentuje! smakowitości!!!
Małgorzata9 15.12.2013 20:53
efekt wyśmienity
halina17 15.12.2013 20:08
Świątecznie podane ciasto.
Gracer 15.12.2013 19:57
super przepis
Renata9 15.12.2013 19:32
bardzo pyszne ciacho
IwonaDD 15.12.2013 19:32
pracochłonne,ale za to efekt wow!
elka72 15.12.2013 19:24
Jak pierwszy raz zobaczyłam to ciasto,to też się przeraziłam,że jest skomplikowane.Strach ma wielkie oczy jak to mawiają.Upiekłam,wyszło mega pyszne,na drugi dzień jeszcze lepsze,na trzeci już go nie było.Kto jeszcze nie piekł tego ciasto to jak najbardziej polecam.
Lis 15.12.2013 19:14
Aż się prosi taki kawałeczek do jakiejś ciepłej szklaneczki herbatki:)Może zrobię te ciacho na święta:)
Anna133 15.12.2013 19:08
mega skąplikowane ,ale ja lubię takie przekładańce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak