Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać mąkę ziemniaczaną,olej i ocet. Delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne:
Żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Budyń ugotować w 2 szklankach mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku i wystudzić. Dodać rum lub amaretto.
Krokant:
W rondelku podgrzewamy i rozpuszczamy cukier,dodajemy masło i płatki migdałowe. Smażymy je na zloty kolor. Wylewamy na papier,rozcieramy cienko,pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone kruszymy.
Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Na jednym placku wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Schłodzić w lodówce.Pokroić na kwadraty.