Oczy carycy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto jasne:

  • białka

    6 szt
  • cukier

    1 i 1/2 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    1 szkl.
  • ocet

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/3 szkl.
  • CIASTO CIEMNE

  • żółtka

    6 szt
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/3 szkl.
  • krem budyniowy

  • mleko

    2 szkl.
  • budyń śmietankowy

    1 op na 3/4 l
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • masło

    200 g
  • Napar:

  • kawa zaparzona

    1/2 szkl.
  • krokant

  • cukier puder

    1 szkl.
  • masło

    50 g
  • płatki migdałowe

    150 g
  • ponadto :

  • galaretka agrestowa

    2 op
  • polewa czekoladowa

  • amaretto

    2 łyżki
  • biszkopty okrągłe

    1 op 180g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Oczy carycy foto
Ciasto jasne:

Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać mąkę ziemniaczaną,olej i ocet. Delikatnie wymieszać.


Ciasto ciemne:

Żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Krok 2 - Oczy carycy foto
Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić,ciasto przekroić na dwa placki.
Krok 3 - Oczy carycy foto
Krem:
Budyń ugotować w 2 szklankach mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.


Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku i wystudzić. Dodać rum lub amaretto.

Krokant:
W rondelku podgrzewamy i rozpuszczamy cukier,dodajemy masło i płatki migdałowe. Smażymy je na zloty kolor. Wylewamy na papier,rozcieramy cienko,pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone kruszymy.

Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Na jednym placku wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Krok 4 - Oczy carycy foto
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.Pokroić na kwadraty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 15.09.2016 20:34
fajnie wygląda:)
monisia1977 16.12.2013 06:37
świetnie wygląda
Rysia 15.12.2013 23:03
Piekę takie ciasto i pierwszy raz wydawało się też bardzo skomplikowane,ale później już nie.Warto piec.Na DS widziałam już kilka podobnych wersji.Jest w czym wybierać.
Ania84 15.12.2013 20:59
super się prezentuje! smakowitości!!!
Małgorzata9 15.12.2013 20:53
efekt wyśmienity
halina17 15.12.2013 20:08
Świątecznie podane ciasto.
Gracer 15.12.2013 19:57
super przepis
Renata9 15.12.2013 19:32
bardzo pyszne ciacho
IwonaDD 15.12.2013 19:32
pracochłonne,ale za to efekt wow!
elka72 15.12.2013 19:24
Jak pierwszy raz zobaczyłam to ciasto,to też się przeraziłam,że jest skomplikowane.Strach ma wielkie oczy jak to mawiają.Upiekłam,wyszło mega pyszne,na drugi dzień jeszcze lepsze,na trzeci już go nie było.Kto jeszcze nie piekł tego ciasto to jak najbardziej polecam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat