Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
2 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
-
dashi wywar z ryby
1 szklanka -
ryż
1 szkl. ugotowany -
tuńczyk
2 łyżki (Katsuobuschi-tuńczyk susz -
herbata zielona
1 szkl. (ciepła) -
rzodkiewka
2 szt. (utarte)
Sposób przygotowania
Ułożyć w miseczkach ryż , zalać wrzącym daschi , dolać herbatę .Dodawać dodatki wg upodobania .
A teraz wrażenia . Wbrew początkowym oporom smak dashi z herbatą jest zupełnie dobry .Przeszkadza mi trochę intensywnie rybi zapach dashi .To samo odnosi się do Katsuobuschi- smak ok - zapach jak dla mnie za intensywny .Tororo nori - wygląd nieciekawy ( robi się galaretowate po włożeniu do zupy )- smak lepszy niż Nori - zapach do przyjęcia . Reszta znana ( cawiart czerwony neutralny, zielony- jak Wasabi , rzodkiewka , szczypiorek i mięso raka - znane ).
Bardzo ciekawy smak . Trochę na początki zapach przeszkadza ale tu trzeba się chyba przyzwyczaić . Ciekawe jak będzie smakować spolszczona wersja ?
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się