Ocet winny jabłkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    1 litr
  • jabłka

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Można do niego wykorzystać nie tylko całe owoce, ale i odpadki jabłek, które otrzymujemy podczas robienia soków, marmolady itd.
Nie musimy wtedy wyrzucać skórek, czy ogryzków- to one będą bazą octu.
Myjemy części owoców i wkładamy je do czystego słoja. Jeśli korzystamy z całych jabłek, po umyciu musimy je najpierw rozdrobnić.
Wodę zagotowujemy z cukrem. Studzimy i tak powstałą letnią zalewą zalewamy owoce, tak by woda w całości je przykryła.

Słój przykrywamy podwójnie złożoną gazą (tak by nie dostały się do środka muszki owocówki, które uwielbiają fermentujące się owoce). Słój odstawiamy w ciepłe miejsce. Po pewnym czasie płyn powinien zacząć fermentować ( trwa to około 4 tygodni). Warto od czasu do czasu przemieszać owoce w zalewie drewnianą łyżką. Chodzi o to, że owoce unoszą się do góry i te części, które są ponad płynem, mogłyby zacząć pleśnieć - i cały ocet byłby do wyrzucenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miki47 18.09.2013 15:21
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat