Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzankowe bułeczki z makiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 6 szklanek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżka
olej 3/4 szklanki
mleko 250 ml
woda 250 ml
mak do posypania
mleko 100 ml
jajko 1
drożdże 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzankowe bułeczki z makiem

Kroki postępowania

1
Obie mąki przesiewamy przez sitko do miski.

Mąka pszenna TYP 650
Krok 1 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
2
Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem.Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż zaczną się same rozpuszczać .
Krok 2 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
3
Do mąki dodajemy sól, wlewamy olej , mleko, wodę i dodajemy drożdże z cukrem.
Krok 3 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
4
Wyrabiamy ciasto tak by swobodnie odchodziło od miski czy stolnicy. Podsypujemy mąką od czasu do czasu.
Odstawiamy na 5 minut ,a następnie znów wyrabiamy 5 minut.
Krok 4 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
5
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 5 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
6
Po tym czasie kroimy na równe części. Najlepiej mieć wagę kuchenną pod ręka i ważyć każdą porcję .
U mnie miały po 90-100 g.
Krok 6 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
7
Z każdej porcji wałkujemy długi wałek.
Krok 7 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
8
Zwijamy najpierw w pętelkę ,a następnie prawą końcówkę zawijamy do środka od spodu dziurki a lewą zawijamy od góry do środka dziurki.
Krok 8 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
9
Tak złożone bułeczki układamy na blaszce posypanej bułką tartą i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
Krok 9 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
10
Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Krok 10 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
11
Posypujemy makiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
Krok 11 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto
12
Studzimy.
Idealne na śniadanie.




Porada;
Z tego przepisu robi się tzw bułki nocne, tylko,że w nich wyrabia się ciasto wieczorem, przykrywa folią i wstawia na noc do lodówki.
Potem wyciąga kształtuje bułki i pozostawia na 20 minut by podrosły w cieple.
Gdy podrosną wtedy się piecze.
Krok 12 - Obwarzankowe bułeczki z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 30.03.2014 08:20
pyszne bułeczki na śniadanko
Grażyna13 29.11.2013 17:39
Podobaja mi się :)
Ewelina38 12.06.2013 08:20
uwielbiam takie świeże drożdżowe bułeczki na śniadanko, a do tego kubeczek mleka lub kako i ZROBIĘ JE NA PEWNO :)
MAR3STA 28.03.2013 17:34
nie ma to jak domowa bułeczka
anemon 08.03.2013 14:40
Piękny komplement Ci syn sprawił. Myślę, że właśnie dlatego sama pieczesz bułeczki, aby dzieci nie jadły tych ze sklepu, a tu takie podsumowanie. Ale też doskonale rozumię co syn miał na myśli i że bułeczki były przepyszne. Bo przecież te ze sklepu też bywają smaczne, ale czy zdrowe...?
IZABELA29 05.03.2013 09:39
robiłam je już 3 razy i za każdym razem dzieci się nimi zajadają a jak dałam im do szkoły to po powrocie stwierdziły ,że tak smakowały jak ze sklepu... Syn dostał posmarowana nutellą ,on to był dopiero wniebowzięty
anemon 04.03.2013 09:22
Pięknie zakręcone są Twoje bułeczki.
barbara11561 01.03.2013 00:15
bardzo smaczne te bułeczki,a jak wyglądają uroczo:)
alaaa 22.02.2013 20:21
ładnie zwinęłaś,masz rękę do drożdżowego ciasta
caralajna 19.02.2013 08:20
uwielbiam domowe pieczywo
czekoladka_m 18.02.2013 21:51
mniam, muszę takie zrobić
czekoladka_m 18.02.2013 21:50
mniam, muszę takie zrobić
tessinka 18.02.2013 21:31
zjadłabym z ochotą
Kasnaj 18.02.2013 20:35
coś dla mojego taty :)
misia53 18.02.2013 19:04
prześlicze i przesmaczne.... ach zjadłoby się...
Rafał3 18.02.2013 18:21
świetne
Rafał3 18.02.2013 18:21
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak