obwarzanki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • jaja

    4 sztuki
  • cukier puder

    3 dag
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, jaj, cukru i szczypty soli zagnieść ciasto jak na kluski i dokładnie wyrobić. Na stolnicy formować małe wałeczki i zwijać je w cienkie obwarzanki (średnica ok. 6 cm.). Wrzucać partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, układać na blasze wysypanej mąką i piec ok. 10 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 13.04.2013 21:23
Takie obwarzanki to muszą smakować:)
Motorek 15.03.2013 09:53
bardzo fajnie ci wyszły
ziutula 07.11.2012 08:19
czasem lubię zjeść
Krystyna32 22.10.2012 13:57
super
smerfetka79 25.07.2012 20:41
nigdy nie widziałam przepisu na te pyszności
Grazyna0211 22.06.2012 20:36
lubię obwarzanki
Dorota37 08.05.2012 18:08
super
PaniMISIOWA 15.03.2012 17:20
mniam! mniam!
Ewelina47 08.03.2012 11:09
ojj chętnie bym zjadła takiego obwarzanka
barbara11561 05.01.2012 12:03
swietne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat