Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki

5.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ostatnio ulubioną przekąska do pracy mojego męża są obwarzanki. Ponieważ dzisiaj jest niedziela i ma wolne no to ich nie kupi. Więc postanowiłam zrobić je sama. Wyszły bardzo smaczne :) Polecam!

Składniki:

Na obwarzanki:

mąka 500 gramów
drożdże 50 gramów
woda 100 mililitrów
mleko 100 mililitrów
masło 82% 80 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty

Porada

Ja dodaję około 1-2 szczypty soli. Czasem posypuję solą wierzch obwarzanków.

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki

Drożdże kruszymy i wkładamy do kubka, zalewamy letnim mlekiem i wodą.

Następnie mąkę przesiewamy do miski dodajemy: masło, sól (według uznania), rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wykładamy ciasto na stolnicę i ugniatamy. Zostawiamy je, aby odpoczęło na ok. 20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z miski i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek formujemy na kształt podłużnego wałka. Wałek chwytamy w połowie i zaczynam zawijać końce. Łączymy ze sobą końcówki i lekko je ugniatamy.

Obwarzanki przed pieczeniem wrzucamy do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać, ale krótko około 1-3 minut aż wypłyną. Po wypłynięciu, wyciągamy je cedzakową łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką, sezamem, makiem - tym co mamy i lubimy.

Pieczemy około 20 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru w temperaturze 200 stopni grzałka góra-dół.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak