Obwarzanki

Obwarzanki

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Ostatnio ulubioną przekąska do pracy mojego męża są obwarzanki. Ponieważ dzisiaj jest niedziela i ma wolne no to ich nie kupi. Więc postanowiłam zrobić je sama. Wyszły bardzo smaczne :) Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na obwarzanki:

  • mąka

    500 gramów
  • drożdże

    50 gramów
  • woda

    100 mililitrów
  • mleko

    100 mililitrów
  • masło 82%

    80 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże kruszymy i wkładamy do kubka, zalewamy letnim mlekiem i wodą.

Następnie mąkę przesiewamy do miski dodajemy: masło, sól (według uznania), rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wykładamy ciasto na stolnicę i ugniatamy. Zostawiamy je, aby odpoczęło na ok. 20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z miski i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek formujemy na kształt podłużnego wałka. Wałek chwytamy w połowie i zaczynam zawijać końce. Łączymy ze sobą końcówki i lekko je ugniatamy.

Obwarzanki przed pieczeniem wrzucamy do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać, ale krótko około 1-3 minut aż wypłyną. Po wypłynięciu, wyciągamy je cedzakową łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką, sezamem, makiem - tym co mamy i lubimy.

Pieczemy około 20 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru w temperaturze 200 stopni grzałka góra-dół.

Smacznego!

Kasia Pichci
Ja dodaję około 1-2 szczypty soli. Czasem posypuję solą wierzch obwarzanków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat