Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na obwarzanki:
-
mąka
500 gramów -
drożdże
50 gramów -
woda
100 mililitrów -
mleko
100 mililitrów -
masło 82%
80 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Przepis i sposób przygotowania Obwarzanki
Drożdże kruszymy i wkładamy do kubka, zalewamy letnim mlekiem i wodą.
Następnie mąkę przesiewamy do miski dodajemy: masło, sól (według uznania), rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wykładamy ciasto na stolnicę i ugniatamy. Zostawiamy je, aby odpoczęło na ok. 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z miski i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek formujemy na kształt podłużnego wałka. Wałek chwytamy w połowie i zaczynam zawijać końce. Łączymy ze sobą końcówki i lekko je ugniatamy.
Obwarzanki przed pieczeniem wrzucamy do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać, ale krótko około 1-3 minut aż wypłyną. Po wypłynięciu, wyciągamy je cedzakową łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką, sezamem, makiem - tym co mamy i lubimy.
Pieczemy około 20 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru w temperaturze 200 stopni grzałka góra-dół.
Smacznego!
Ja dodaję około 1-2 szczypty soli. Czasem posypuję solą wierzch obwarzanków.![]()
Komentarze (0)