Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad bardzo czosnkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa podwawelska 2-3 szt.
fasolka szparagowa 1/2 kg
olej
czosnek 1 główka
musztarda
mleko
smalec
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Obiad bardzo czosnkowy

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie - odcedzić.
Utłuc ziemniaki z dodatkiem smalcu, wyciśniętego czosnku i mleka na gładkie puree.

W międzyczasie naciąć kiełbasę, podsmażyć na rozgrzanym oleju, a pod koniec wcisnąć 2-4 ząbki czosnku i chwilę razem podgrzewać na małym płomieniu, aby czosnek się nie spalił.

Fasolkę szparagową oczyścić, umyć i zalać gorącą wodą, posolić i ugotować do miękkości - pod koniec gotowania wcisnąć do fasolki 2-3 ząbki czosnku na smak i aromat.
Po kilku minutach odcedzić, dodać masła i świeży wyciśnięty ząbek czosnku - wymieszać.

Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Kiełbasę przybrać musztardą lub ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 29.12.2012 15:58
mój mąż byłby zachwycony czosnkowym smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak