Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Óλα "Greckie wszystko"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gotowanie

filet z kurczaka 2 sztuki
makaron kokardki 0,5 opakowania

Krojenie

pomidory 3 sztuki
ogórek 1 sztuka
oliwki 0,5 słoika
ser feta 1 opakowanie
sałata lodowa 1 głowka

Sos

czosnek 2 ząbki
jogurt grecki 100 gram
majonez 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 2 szczypty

Porada

Moja wersja sałatki jest zjadana na ciepło, wiec jeszcze lekko ciepłego kurczaka i makaron mieszam z waszywami fetą i sosem.

Przepis i sposób przygotowania na: Óλα "Greckie wszystko"

1. Dwa filety z kury już po umyciu kroimy w kostkę według uznania, większą lub mniejsza. Dodajemy przyprawy do smaku, sól, pieprz, bazylia i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Jeśli ktoś posiada patelnie do grillowania można użyć jej i bez tłuszczu.
2. Pół paczki makaronu gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Ja wybrałam kokardki można również zastąpić makaronem penne lub kolankami.
3. Pomidor i ogórek kroimy w kostkę. Oliwki przekrajemy na pół i razem wrzucamy do jednej miski . Ser feta kroimy w większą kostkę ponieważ podczas mieszania kruszy się i z malej kostki nic nie zostaje. Sałatę lodowa kroimy lub jak kto woli rwiemy w rękach na drobne kawałki. Wszystko ląduje w jednej misce.
4. Do jogurtu dodajemy zmielony świeży czosnek i majonez oraz według uznania bazylię. Całość mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy w jednej misce polewamy sosem i mieszamy. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak