Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nutella nektarynkowa z karobem i suszonymi śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nektarynki 2 kg
cukier brązowy 2 szkl.
śliwki suszone 200 g
karob 150 g
esencja waniliowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Nutella nektarynkowa z karobem i suszonymi śliwkami

Śliwki zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka godzin do spęcznienia.
Nektarynki pozbawić pestek i pokroić w cząstki, zasypać cukrem i dodać śliwki razem z płynem - dusić do czasu, aż nektarynki się rozgotują, a cała masa nieco odparuje - co jakiś czas przemieszać. Zmiksować na możliwie gładką masę. Dodać esencję waniliową i wymieszać całość z karobem. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zapasteryzować 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.08.2013 11:12
moja córka nie może kakao, ciekawa jestem czy karob by mogła... nutella świetna!
Habibi 15.08.2013 08:26
Karob, to mączka z "chleba świętojańskiego". Używają go osoby nie tolerujące naturalnego kakao! Jest to naturalnie słodki substytut kakao i czekolady o bardzo niskiej zawartości tłuszczu i o delikatnym smaku czekolady, nie zawiera kofeiny. Używając go w zamian na naturalne kakao, musimy uważać na ilość dodanego do potrawy cukru, bo karob jest słodki!
15.08.2013 08:00
a co to jest karob

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak