Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nieziemska kremówka

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanka
margaryna 250 dag
żółtko jajek 2 szt.
woda 5 łyżka
śmietana kwaśna 1 łyżka
mleko 3, 5 szklanka
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 szt.
jajko 3 szt.
mąka 0,5 szklanka
budyń śmietankowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Nieziemska kremówka

Kroki postępowania

1
Mąkę ze startą na grubych oczkach margaryną siekamy nożem, dodajemy śmietanę,żółtka i wodę i zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Nieziemska kremówka foto
2
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
Krok 2 - Nieziemska kremówka foto
3
Ciasto wałkujemy na troszku większe/ trzeba wyłożyć troszkę na brzegi blaszki bo ciasto się kurczy w pieczeniu/. Wyłożone ciastem blachy wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Pieczemy aż się lekko zrumieni.
Krok 3 - Nieziemska kremówka foto
4
½ szklanki mleka, 3 jaja, ½ szklanki mąki i budyń miksujemy.
Gotujemy 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Rozmiksowane składniki wlewamy do gotującego się mleka i miksując chwilę gotujemy.
Krok 4 - Nieziemska kremówka foto
5
Trochę przestudzoną masę budyniową wykładamy na upieczony placek.
Krok 5 - Nieziemska kremówka foto
6
Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.
Krok 6 - Nieziemska kremówka foto
7
Gotową kremówkę kroimy na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 7 - Nieziemska kremówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 30.10.2016 12:22
pysznie wygląda :D
Anna133 11.11.2013 14:10
U nas ta Wadowicka ,a jestem z Wadowic to juz od lat nie smakuje jak te sprzed 20 lat :/ ja robię z ciasta francuskiego z masą budyniowo maślaną ,ale każdy lubi co innego , w naszych cukierniach teraz słynie margaryna
Ania84 10.11.2013 22:13
ta jak dla mnie jest najlepsza, juz z wielu przepisów robilam
Barbara777 08.11.2013 17:50
proszę kawałeczek:)
eMMe 08.11.2013 17:42
Przepyszzna:)
Michał2 08.11.2013 17:41
uwielbiam to ciastko, boskie jest
Cranberry 08.11.2013 15:54
rewelacja aż ślinka cieknie :)
Agata3 08.11.2013 13:29
Faktycznie nieziemska :)
Ewa104 08.11.2013 11:41
Interesuje mnie temperatura pieczenia i ustawienie piekarnika (termoobieg czy góra-dół).Jeśli mogę prosić o odpowiedź to będę zobowiązana. Co do kremu to chyba pozostanę przy swojej wersji.Wolę budyń własnoręcznie przygotowany,bez kupnego w proszku. Prezentuje się rewelacyjnie.
Katy* 08.11.2013 11:15
Mniam mniam.. musze dziś zrobić
Olga_SK 08.11.2013 10:01
Pyszności :) Dawno nie jadłam :P
Małgorzata9 08.11.2013 09:45
pyszna kremówka
Monia 08.11.2013 09:01
Uwielbiam napoleonki :D
Katarzyna59 08.11.2013 07:51
wspaniała kremówka
Mniam 08.11.2013 07:30
Ależ ja dawno jadłam kremówkę! Wygląda bardzo smakowicie. Biorę przepis:)
Mysiunia 08.11.2013 07:11
pychotka :) wypróbuję :)
monisia1977 08.11.2013 06:57
super ciacho
Monika-twin 08.11.2013 00:02
przypoina i wadowckie przysmaki
agogo2 07.11.2013 23:04
2*p - piękne i pyszne
treonina 07.11.2013 22:42
tak dawno nie jadłam że juz nie wiem jak smakuje :-)
Jolie 07.11.2013 22:34
wygląda niesamowicie apetycznie, mam ochotę na kawałek! ewentualnie dwa...:)
Jadwiga/Jaga85 07.11.2013 22:15
Ale mi narobiłaś smaka!!!
iwi 07.11.2013 22:09
Racja.Nieziemski smak
Ania84 07.11.2013 21:47
tak samo wyśmienicie smakuje jak i wadowicka:)
MartaKarasia90 07.11.2013 21:40
prawie jak z Wadowice ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak