Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mąka
0,5 kg -
cukier puder
20 dag -
miód prawdziwy
20 dag -
jajko
2 sztuki -
margaryna
125 gramów -
kakao
2 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
3/4 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Przepis i sposób przygotowania Niezawodne pierniczki
Jak Święta Bożego Narodzenia, to pierniczki! Przeszukujecie Internet w poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na miękkie pierniczki? Oto on! Jest bardzo prosty, ilość składników jest niewielka, a przygotowywanie to sama przyjemność. Pierniczki z tego przepisu zostały wzbogacone dodatkiem kakao, dzięki czemu zyskują nie tylko piękny kolor, ale również smak. Słodzikiem ciastek jest w tym przypadku miód i co ważne - to, jaki rodzaj miodu wybierzecie sprawi, że pierniczki będą wyróżniały się określoną nutą smakową. Krok po kroku zobaczcie, jak wygląda niezawodny przepis na pierniczki:
Kroki postępowania
Wycięte ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy około 15 w 180˚C.
Po upieczeniu pierniczki studzimy.
Ostudzone dekorujemy dowolnie lukrem. Udekorowane rozkładamy jedną warstwą do momentu jak lukier zaschnie.
Gotowe!
LUKIER: Białko ucieramy z cukrem pudrem - ok. 20-30 gramów. Ilość cukru zależy od wielkości białka.
Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.
Niezawodny przepis na pierniczki zawsze warto mieć pod ręką. Mimo, że te korzenne ciasteczka przygotowuje się najczęściej raz w roku, to nie wykluczone, że poza sezonem również najdzie Was na nie ochota. Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na pierniczki. Znajdziecie je w serwisie >> Doradca Smaku <<
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)