Niezawodne pierniczki

Niezawodne pierniczki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pierniczki z tego przepisu wychodzą zawsze, dlatego jest to niezawodny przepis na miękkie pierniczki! Nie dość, że są szybkie w przygotowaniu, to jeszcze rewelacyjnie smakują. Po ostudzeniu warto je ładnie ozdobić np. domowym lukrem. Wtedy prezentują się przepięknie i mogą stanowić również element świątecznej dekoracji. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka

    0,5 kg
  • cukier puder

    20 dag
  • miód prawdziwy

    20 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • margaryna

    125 gramów
  • kakao

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    3/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Niezawodne pierniczki

Jak Święta Bożego Narodzenia, to pierniczki! Przeszukujecie Internet w poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na miękkie pierniczki? Oto on! Jest bardzo prosty, ilość składników jest niewielka, a przygotowywanie to sama przyjemność. Pierniczki z tego przepisu zostały wzbogacone dodatkiem kakao, dzięki czemu zyskują nie tylko piękny kolor, ale również smak. Słodzikiem ciastek jest w tym przypadku miód i co ważne - to, jaki rodzaj miodu wybierzecie sprawi, że pierniczki będą wyróżniały się określoną nutą smakową. Krok po kroku zobaczcie, jak wygląda niezawodny przepis na pierniczki: 

 

Kroki postępowania

Krok 1 - Niezawodne pierniczki foto
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: kakao, sodę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier puder oraz jajka.
Krok 2 - Niezawodne pierniczki foto
Miód podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim margarynę.
Krok 3 - Niezawodne pierniczki foto
Składniki mieszamy wlewając do nich połączony miód z margaryną
Krok 4 - Niezawodne pierniczki foto
Zagniatamy ciasto.
Krok 5 - Niezawodne pierniczki foto
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty: choinki, gwiazdy, dzwoneczki, koła itp.
Krok 6 - Niezawodne pierniczki foto

Wycięte ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy około 15 w 180˚C.

Po upieczeniu pierniczki studzimy.

Ostudzone dekorujemy dowolnie lukrem. Udekorowane rozkładamy jedną warstwą do momentu jak lukier zaschnie.

Gotowe!

Krok 7 - Niezawodne pierniczki foto

LUKIER: Białko ucieramy z cukrem pudrem - ok. 20-30 gramów. Ilość cukru zależy od wielkości białka.
Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.

Krok 8 - Niezawodne pierniczki foto
Pierniczki zawsze kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Pysznie smakują i pięknie zdobią stół, czy choinkę Bożonarodzeniową. Dodatkowo w ich przygotowanie można włączyć cała rodzinę , a zwłaszcza dzieci:)

Niezawodny przepis na pierniczki zawsze warto mieć pod ręką. Mimo, że te korzenne ciasteczka przygotowuje się najczęściej raz w roku, to nie wykluczone, że poza sezonem również najdzie Was na nie ochota. Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na pierniczki. Znajdziecie je w serwisie >> Doradca Smaku <<

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Czarnula666 09.12.2014 17:33
Ślicznie udekorowane. Też postaram sie takie zrobić :)
lozken 03.12.2014 09:42
ślicznie udekorowane. :)
gusia1000 12.02.2014 18:21
Pięknie wyglądają i na pewno smakują.
elka72 05.01.2014 13:48
Niezawodne i jakie cudowne :)
Edith85 04.01.2014 09:24
bardzo ładnie udekorowane
Krzysztof15 04.01.2014 08:15
podane super
nogawkuchni 04.01.2014 08:04
Wyglądają bardzo urokliwie i smakowicie,aż szkoda ich zjadać takie śliczne,ale z drugiej strony trudno byłoby się im oprzeć,bo z pewnością świetne w smaku.
Wiesława1 04.01.2014 07:39
przepiękne
sasanka 04.01.2014 07:27
Aż szkoda jeść tak pięknie udekorowanych pierniczków :)
Romanowka 04.01.2014 07:24
Pięknie dekorowane pierniki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat